La Punteta · 19 d'Abril de 2015. 17:25h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

To er mundo e güeno

La mateixa setmana que uns musulmans llançaven per la borda de la seva pastera uns cristians, l’Estat Islàmic cometia per primer cop un atemptat a l’Afganistan, un suïcida matava tres persones al Kurdistà iraquià, la policia australiana detenia cinc gihadistes a punt d’actuar i El Punt-Avui publicava que el 25% dels oratoris musulmas que tenim a Catalunya són integristes; el Parlament aprovava una declaració institucional contra el fonamentalisme que no deia res.

La declaració era després de la mort de 147 joves en una universitat de Kenya. Sembla que els membres de l’organització islamista Al-Xabab, la filial somalí d’Al-Qaeda, anaven preguntant als estudiants qui se sabia un versicle de l’Al-corà. El que no el sabia el pelaven allà mateix. Però en la declaració institucional ni tan sols s’han atrevit a condemant el terrorisme “islamista” no fos que pas que els acusessin d’islamofòbia. En fi, no insistiré sobre el coratge dels nostres diputats perquè jo ho vaig fer en un article anterior.

És com els mitjans de comunicació, que també acostumen a tocar el violí en aquesta matèria. La Vanguardia publicava dijous un editorial (“El drama de la immigració il·legal”) després que Itàlia hagi acollit, en només tres dies, 10.000 immigrants sense papers. L’article en si no deia res, sinó que es limitava a fer una descripció dels fets. Pla ja deia que els editorials de La Vanguardia són com el lluç bullit. Però, al paràgraf final, afiramva que “és totalment urgent que la Unió Europea prengui la iniciativa en la qüestió de la immigració il·legal”. Com si Brussel·les tingués una vareta màgica.

Perquè, en efecte, els ofegats al mig del Mediterrani és pitjor que una tragèdia, és una vergonya. Però, en general, què fem amb els immigrants senses papers? Els deixem entrar o no els deixem entrar?.  Si els deixem entrar enderroquem ara mateix les tanques de Ceuta i Melilla, estalviem maldecaps als guàrdies civils, tanquem els CIE i obrim les portes de bat a bat com demana ERC, ICV-EUiA, la CUP a més d’algunes ONGs o fins i tot periodistes i intel·lectuals. En aquest cas, no cal dir-ho, tampoc es quedaran a Ceuta i Melilla perquè allà ja no hi caben. Els traslladaran a la península.

En el benentès que, tots els que arriben -per mar, per terra o per aire- tampoc són retornats. No es pot expulsar ningú si no et diu d’on és i després del que han patit -la majoria provenen d’estats fallits- ningú no vol tornar enrere. A més, el primer que fan es estripar el passaport. Per això Europa no fa res. No saben què fer.

La Vanguardia, que de vegades sembla el Pravda o Bandera Roja, dedicava també dimarts un semàfor verd a Geert Wilders, per haver assistir a la manifestació “del moviment Pegida contra la presumpta islamització d’Europa”. Però llegies la informació a les planes interiors i explicava que el líder populista holandès havia carregat contra “‘l’islam totalitari’ de països com l’Aràbia Saudita, l’Iran o el Pakistan”. Cosa que, per cert, també denuncia Pilar Rahola.

Mentre que dijous dedicava un altre semàfor vermell, a més de Rodrigo Rato, al líder de la UKIP; Nigel Farage, perquè “ha posat al centre del seu programa electoral les restriccions a l’entrada d’immigrants amb accents populistes”. Però també llegies la informació interior i demanava “un sistema d’immigració per punts, com el d’Austràlia, que valori els candidats d’acord amb els seus estudis, ofici i domini de l’anglès”. Austràlia, que va néixer com un país d’accollida, és ara més restrictiu la UE, tant amb governs conservadors com laboristes.

Em sap greu dir-ho però a mi em sembla el més normal del món demanar l’anglès a algú que vol emigrar a Anglaterra. No com aquí que donem certificats d’arrelament amb 45 hores de català a gent que només arriba parlant urdú, mandarí o àrab.

Seguim amb La Vanguardia: dissabte un destacat columnista -del qual ometrem piadosament el nom perquè el conec de fa anys- començava bé el seu article setmanal perquè almenys reconeixia que “la resposta violenta només es produeix als països o col·lectius de tradició musulmana”. Però després comparava el terrorisme islàmic amb “una guerral civil a l’Islam”. En la seva opinió, “no està en guerra contra Occident, sinó contra ell mateix”.

I el dia abans, una altra columnista, també de molta anomenada, en aquest cas a l’Ara, assegurava que el problema del gihadisme era que “Europa ha sigut incapaç de construir una idea de ciutadania comuna”. No sé si les víctimes de Charlie Hebdo, en cas d'estar vives, compartirien la seva opinió.

Finalment, dissabte vaig assistir a un acte d’immigrants de Nigèria, Senegal i Ghana a Matorell organitzat no per la secció local d'ERC de Martorell. En el fons, el missatge era: papers a canvi d’independència. A veure si al final el ministre Jorge Fernández tindrà raó. Però el que no entenc és com l'alcaldable republicà en aquest municipi, Adolf Bargués, s'entestà en competir amb Iniciativa en aquest tema. El dia que es trobi uns nouvinguts arribats en pastera al menjador de casa canviarà de parer. L'endemà ja vaig veure una dona amb nicab a 20 metres del seu domicili particular.

El periodista de TV3 que va presentar l'acte va dir que, amb la república catalana, tothom seria “ciutadans de ple dret” automàticament. I que la responsabilitat dels ofegats al Mediterrani no era dels traficants de persones ni tan sols dels governs dels seus respectius països -jo sempre recomano llegir el llibre Why nations fail-, sinó dels països de la UE que els hi demanen visat. Parlava amb tanta convicció que, al principi, el vaig confondre amb un dirigent de l’ANC.

El tema de la immigració demostra que l’opinió pública va per una banda i l’opinió publicada va per una altra. El dia que els nostres opinadors visquint una temporada a ca n’Anglada, Llefià o Rocafonda canviaran de cop i volta d’opinió.

O simplement a Martorell, el meu poble, on hi ha un 20% d’immigració encara que ara diuen ha baixat. Clar, s'acosten eleccions. Diumenge el tema de conversa a la piscina municipal és que l’altra dia una dona musulmana és va ficar amb gel·laba al jacuzzi per sorpresa de la resta d’usuaris. El socorrista no es va atrevir ni a dir-li res. Això sí després hi ha agents cívics pel carrer. I l’endemà va tornar a fer el mateix.

Mentre que una altra, en aquest cas llatino-americana, es va posar a menjar un entrepà dins de la sauna. També va obrir una llauna de coca-cola perquè, pel que sembla, feia xafogor. Fins i tot va obrir la porta perquè passés una mica d'aire. Hi ha coses que són de sentit comú.

El traspassat Heribert Barrera (1917-2011) va advertir fa molts anys, al llibre de l'Enric Vila, sobre els problemes de convivència que genera la immigració. "Els problemes -deia- sorgeixen allà on hi ha contacte físic". També advertia que “si continua venint gent de fora, des del punt de vista de la supervivència de la identicat catalana, ja podem plegar veles”. Però tothom -des de Sos Racisme a la UGT- se li va tirar a sobre. Fins i tot el van empaitar un dia per les Rambles.

Tots aquestes defensors del bon rotllo em recorden el títol d’aquella pel·lícula de Manolo Summers dels anys 80 “To er mundo é güeno”. És molt fàcil parlar a favor de la integració, la multiculturalitat o la diversitat des de despatxos luxosos de Brussel·les o de la Diagonal, Però és a peu de carrer on s’ha de viure.

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#20 CUPero, Netanyahu, Rahola, CiUdadanos, 21/04/2015 - 13:17

Quines contradiccions internes més curioses que es donen a l'e-Notícies entre la informació propagandística i els editorials dels publireportatges, car segons repeteix constanment aquest digital, güenos, el que es diu güenos, només ho són els jueus.

#20.1 pepe, andorra, 21/04/2015 - 14:08

amigo troll, te olvidas de los petrodolares que cobras por ser un antisemita de tomo y lomo, pq buenos, buenos, para ti, los saudies, los iranies, los de IS, vamos, los q bombardean a otros musulmanes, pero de las q nadie se acuerdo pq no son judios. Q esa es la historia, so troll.

#20.2 Casper, Bcn, 21/04/2015 - 14:12

Qué fuerte, amiga PePé de Andorra, llamarle "antisemita" al Rius, él, que de cada 100 noticias sobre los judíos, redacta 190 a favor.

#20.3 pepe, andorra, 22/04/2015 - 17:37

to er mundo e güeno pero los judios son dos veces güenos (por lo menos, o Mas).

#18 Pepón, Bcn (España), 21/04/2015 - 09:59

Hace ya muchas décadas que la geografía política avisó del problema demográfico que se nos avecinaba. Un mundo tan desigual como el que se ha creado sólo conduce al caos. Soluciones??? Nadie las tiene.

#17 José Luis Ariño Buil, Rubí i L'Hospitalet de llobregat, 20/04/2015 - 21:41


Per mi un artícle valent, honest i sincer de la situació atual del paper patètic dels estats davant del imparable fenomen dels moviments migratoris, que són veritebles èxodes.
I aquí discursos buits i porucs. Fem coses que no les expliquem. Els de dretes no fan res i parlen massa, això mentint.

#16 Tuvier, Palamós, 20/04/2015 - 20:00

Jo visc en un barri on hi ha molts de musulmans pero son els meus veïns cordials no tinc problemes amb ells més que amb energúmens poc educats, que es nota que no han rebut una educació aquí, venen amb altres valors, potser fonamentalistes, pero no son irrenunciables quan els tractes com un més.

#15 Tuvier, Palamós, 20/04/2015 - 19:55

Rius, t'ho hauries de fer mirar. Per mi aquestes expresions haurien de ser constitutives de delicte per racisme i discriminació . A veure si estem buscant malalts mentals que venen de fora i resulta que es el director del diari. Li podriem retreure a vosté les matançes cristianes del colonialisme?

#15.1 pepe, andorra, 21/04/2015 - 13:17

uno que te ha calado.