Publicitat
La Punteta · 8 de Novembre de 2013. 15:43h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Tocar els collons a l'Església

Abans de començar aquest article voldria fer una confessió personal: sóc agnòstic. No he passat de la primera comunió, em vaig casar pel civil en tres minuts a la Plaça de la Mercè i els meus fills no estan ni batejats. He tingut també la immensa sort que els de l'Opus em van fer fora de la UIC, cosa que fins i tot valoro com un mèrit en la meva vida laboral.

Però seria absurd negar la influència que ha tingut l'Església a Catalunya. Només cal agafar els topònims: n'hi ha més d'un centenar que porten nom de Sant o Santa. Alguns tan importants com Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Codines, Sant Andreu de la Barca. Fins i tot Santa Eulàlia de Ronçana, el poble d'estiueig de la meva infància.

Ara hi ha una ofensiva, amb El Periódico al capdavant, perquè l'Església demani perdó pel franquisme. Tot va començar amb la macrobeatificació de Tarragona. Hi estic d'acord, però aquests capellans van morir de mort natural?, per culpa d'un llamp? d'una grip?. No, tots van ser executats. La majoria a sang freda en descampats i vorals de carretera.

A aquests qui els hi de demanar perdó? els de la FAI? els de la CNT? els del PSUC?. Perquè els morts del bàndol franquista durant la Guerra Civil els carreguem sempre als incontrolats, però la majoria de partits va mirar cap a una altra banda. Per impotència o per connivència.

El desaparegut Josep Termes, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes amb el tripartit, ja va calcular que els tres primers mesos va haver-hi 8.000 morts a la rereguarda republicana. I un altre historiador, Miquel Mir, va publicar un altre llibre el 2010 sobre l'assassinat de 170 maristes ("El preu de la traïció") en el qual fins i tot Tarradellas -i el seu partit, per cert- en surt escaldat.

L'anticlericalisme ven a Catalunya i no m'estranya perquè gairebé sempre ha estat a favor més dels poderosos que no pas dels pobres. També és inconcebible que la Conferència Episcopal Espanyola financi mitjans com 13TV en comptes de dedicar-se a tasques més pròpies de l'Església.

Però potser que deixem de tocar els collons a monges i mossens. Els últims que s'han apuntat al festival han estat, aquest divendres, els de Greenpeace. Per protestar contra Vladimir Putin -una protesta ben legítima, d'altra banda- s'han de penjar de la Sagrada Família? Per què no ho fan a l'ambaixada russa a Madrid?. O del consolat a Barcelona?. Al capdavall està a l'avinguda Pearson.

En resum, d'una manera o altra, contra l'Església tot s'hi val. Ja m'agradaria veure el Toni Albà imitant Mahoma al Polònia en comptes de Benet XVI. No ho farà mai perquè si ho fes els fonamentalistes islàmics ens cremarien TV3.

 

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

47 Comentaris

Publicitat
#27 l, Cat, 11/11/2013 - 11:27

Beatificar a tota aquesta gent són ganes d'obrir ferides innecesàries. A més cal recordar que a Espanya l'Església catòlica ha estat sempre una institució de poder que sempre s'ha aliat amb les classes dominants i la dreta per frenar qualsevol reforma i que a més va donar suport al franquisme.

#27.1 guillem, bcn, 11/11/2013 - 13:27

No respòn a això. Això és un judici d'intencions maliciós de qui no entén o no vol entendre. I la teva afirmació històrica és més que discutible i amb un tuf marxista ja molt caducat.

#26 Ramon C. Carbó, Barcelona, 10/11/2013 - 20:59

Felicitats sr. Rius. Algunes de les seves afirmacions (aclaparadorament vertaderes) són gairebé impossibles de sentir des del periodisme d'avui a Catalunya. Heu estat valent.

@rccarbo

#26.1 SIC, Soria, 21/11/2013 - 11:45

totalment d'acord

#25 juanqui, Sabadell, 10/11/2013 - 08:21

Lo que tiene que hacer la iglesia católica es sacar todos los archivos de esa gran desgracia de guerra y exponerlos a la luz publica para en lo posible poder encontrar los enterramientos de nuestros familiares desaparecidos. Los curas saben mucho de ese tema.Ese es el auténtico perdón cristiano.

#24 Barnils, Catalunya, 09/11/2013 - 14:12

Normalment la gent de missa i confessió diària són els més falsos que he conegut en la meva vida.

#24.1 Prou bestieses, BCN, 09/11/2013 - 19:46

Això no t´ho creus ni tu, bàsicament perquè estic segur que no has conegut en la teva vida una persona de confessió i missa diària. Estic content per tu, ja que això vol dir que no tens necessitat d´anar als menjadors de CARITAS.

#24.2 guillem, bcn, 11/11/2013 - 10:13

Barnils, a mi m'ha passat al contrari, amb ateus i anticatòlics militants. I? Això no em portarà a defensar cap neteja humana d'ateus com va passar els anys 30 de manera organitzada per socialistes i anarquistes i tolerada per ERC a Catalunya.

#24.3 l, ., 11/11/2013 - 11:08

Guillem, doncs gràcies a aquests anarquistes i altres que cites els fatxes no varen guanyar el 36 a Catalunya. Caldria doncs agraïr la tasca de la gent de la CNT en defensa de la República.

#24.4 guillem, bcn, 11/11/2013 - 13:23

Anarquistes defensant la República? Defensar, defensaven coses, però ni la democràcia ni la República ni Catalunya formaven part d'aquestes coses. De demòcrates als anys 30 n'hi havien ben pocs, tant a la dreta com a l'esquerra. I els drets humans no sabien ni el que era.

#24.5 guillem, bcn, 11/11/2013 - 13:25

I si, la guerra no la van guanyar els fatxes (per cert qui eren?) al 36, la van guanyar al 39, tres anys perquè els que cites fessin de les seves aquí a Catalunya.

#24.6 Juan, Terrassa, 11/11/2013 - 16:32

En este tema hay varias varas de medir, y muchos utilizan la memoria histórica como quieren en cada momento ,ya nadie se acuerda en la transición el papel que desempeñaron muchos sacerdotes y parroquias para alojar clandestinamente a sindicalistas para que pudieran hacer sus mitines
¿Incongruente ?

#24.7 Juan, Terrassa, 11/11/2013 - 16:39

Para el señor Barnils las personas que van a misa diariamente 1 vez son falsos......
¿Que opina el señor Barnils de los musulmanes "catalanes" que van 5 veces diarias?
Lo que está claro que tirar al blanco de la Iglesia Católica hoy es progre, demagògico y sale barato#23 Barnils, Catalunya, 09/11/2013 - 14:06

Qualsevol dia d'aquests els mateixos que van a missa pelaran l'actual Papa. Massa "progressista" i bona persona...

#23.1 historiador, ., 09/11/2013 - 20:55

A Joan Pau I, el Papa que va durar tres setmanes, ja el varen pelar els mateixos. Pel que es veu, era massa reformista i volia fer neteja a la Banca vaticana.

#23.2 guillem, bcn, 11/11/2013 - 10:15

No pateixis pel nostre Papa, gràcies. Que jo no em posaré a esvrinar si tractes com cal a la gent que suposadament estimes.