Publicitat
La Punteta · 27 d'Abril de 2015. 09:13h.

XAVIER DEULONDER

Tornen les urnes

El 29 de juny del 2013, l’independentisme va omplir el Nou Camp, i, el 24 d’abril del 2015, ha omplert també el Palau de Sant Jordi; així doncs, si la reivindicació d’un estat català dins de la Unió Europea és un soufflé que es va desinflant, aquesta baixada s’està esdevenint molt més lentament del que alguns voldrien. Al capdavall, un cop s’ha albirat l’horitzó de la sobirania, quin sentit podria tenir tornar a conformar-se amb les misèries de l’autonomia o esperar un impossible federalisme? Per què s’hauria de renunciar a la independència? Potser per por a una intervenció militar espanyola que, en la Unió Europea d’avui dia, no es podria dur a terme de cap manera? S’han preocupat els unionistes de presentar-nos cap projecte que no sigui el de conformar-nos amb l’estatut retallat, primer, per les corts espanyoles i, després, pel Tribunal Constitucional? Hi ha debò cap alternativa a part de l’espanyolisme radical de Ciutadans i de l’immobilisme del PP, PSOE, Podemos i IU? Si Pablo Iglesias presentés un projecte massa agosarat d’encaix de Catalunya a Espanya, què hi diria Sa Majestat el Rei Felip VI, de qui el màxim ideòleg de Podemos sembla haver-se fet molt amic? I suposo que, després de les experiències de Felipe González i de José Luis Rodríguez Zapatero  —i de Carme Chacón—, no se’ns acudirà pas creure’ns res del que pugui dir Pedro Sánchez.

Omplir els carrers de manifestants està molt bé, però, en democràcia, l’única cosa que val és el veredicte de les urnes, amb les quals, hi tenim dues cites: el 24 de maig i el 27 de setembre; aquests dos comicis tindran un valor plebiscitari perquè l’endemà de les properes municipals, la primera valoració que se’n farà serà la del recompte dels vots dels partits independentistes: CiU, ERC i la CUP; si els resultats d’aquestes forces són bons, és a dir, si revaliden la majoria de què ara disposen al Parlament de Catalunya, els espanyolistes ens delectaran amb la seva elaborada i alambinada xerrameca de sempre, que, evidentment, no servirà pas per amagar la realitat, i si són dolents, llavors sí que el procés cap a la independència quedarà aturat, igual com va passar a Escòcia i al Quebec després dels referèndums corresponents, perquè és clar, amb ser molts no n’hi ha prou, cal ser la majoria. En conseqüència, queda clar que el dia 25 de maig a Catalunya estarem en una nova etapa política, que, si les coses van bé, pot ser la recta final del procés cap a la independència.

Al País Valencià i a les Illes, les eleccions del proper dia 24, que, a més de municipals, hi són també autonòmiques, és molt probable que marquin la fi del domini del PP en terres valencianes i liquidin també l’experiment de José Ramón Bauzá de trasplantar a les Illes l’espanyolisme radical del PP valencià. En terres valencianes, sembla ser que el PP no podrà conservar el govern de la Generalitat ni tan sols amb la crossa del seu recanvi: Ciutadans; esperem, doncs, que en el nou govern de coalició que s’hi formi hi pugui tenir un paper força destacat un partit renovador i rupturista com ho és Compromís, el propòsit del qual és recuperar la llengua i la identitat pròpies, així com aconseguir que València deixi de ser sinònim de malbaratament, prepotència, insensibilitat i corrupció. Ací no es pot parlar pas de procés cap a la independència, però sí d’inici d’un distanciament respecte d’Espanya, la qual, al País Valencià i les Illes, hi practica un espoli fiscal encara més salvatge que el que perpetra a Catalunya.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#6 BEJOTA, BCN, 30/04/2015 - 18:26

Gay de Montellà vuelve a pedir "diálogo"

El dirigente patronal señala que ue Cataluña y el conjunto de España son "buenos socios que están unidos por estrechos lazos afectivos que ahora es necesario reforzar más que nunca".

#4 Manolo, Barcelona, 28/04/2015 - 18:30

Sr Xavier

Estoy arrepentido de haber leído todo su rollo y no es la primera vez

No aporta nada de nada. Se repite más que el ajo

Creo que no le volveré a leer al menos que en su nuevo escrito ponga como título "Esto es nuevo"

#3 BEJOTA, BCN, 28/04/2015 - 17:40

E. EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa.. (=27-S).

#2 karkamal, La Marca Hispànica, 27/04/2015 - 23:39

29 de juny 2013, Camp Nou plé, capacitat : 100.000 renegats.
24 d'abril 2015 Palau St Jordi ple, capacitat : 16.000 caganers.
"Desinflada" del -84%.
L'independentisme no es desinfla, no, però a aquest ritme, la propera vegada q tot el ramat sortiu a passejar, potser ompliu una pista de petanca.

#1 BEJOTA, BCN, 27/04/2015 - 16:25

Joana Ortega, ofereix les dades definitives de la consulta independentista del 9Ngencat.cat

Política 01/12/2014 21:02 Hi va votar un 37%.
La Generalitat xifra la participació final en la consulta en el 37% del cens, i el suport a la independència en el 30% .