La Punteta · 22 de Juny de 2016. 17:34h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Tota la veritat sobre l'Oficina Antifrau

El que s’ha de fer amb l’Oficina Antifrau és tancar-la. Que en fa d’anys que ho dic. L’OAC va ser un invent d’ERC amb el tripartit, quan el partit presumia de mans netes. No recordo quin part va ser més llarg: si el de l’Oficina Antifrau o el del CONCA perquè va començar en una legislatura i va acabar en l'altra. Però fins i tot els d'Esquerra van veure després que l'havien cagada.

El PSC es va curar en salut col·locant militants o exmilitants en alguns càrrecs de responsabilitat. El darrer va ser Albert Batlle, ara director general dels Mossos després d’haver estat el número dos de l’Oficina. I colant una esmena a la llei segons la qual si l’Oficina Antifrau investigava al Govern havia d’informar … al Govern. L'esmena perfecta.

L’Oficina Antifrau va començar a perdre credibilitat el dia que va fitxar el periodista Carles Quílez. Abans de la seva incorporació com a alt càrrec li van regalar una moto, una Yamaha T-Max 500. Ara no passaria el codi ètic que dimarts va aprovar el Govern, però llavors ningú no va pensar en cessar-lo ni ell dimitir.

Al final l’Audiència de Barcelona el va absoldre perquè va acceptar el regal abans d’incorporar-se al càrrec, però li va dedicar un “retret” moral i va considerar que era "reprotxable". La majoria de la premsa va preferir mirar cap a un altra banda, sobretot a El Periódico, durant la instrucció: havia estat periodista de tribunals i era un dels nostres.

Dimarts sentia l’encara director Daniel de Alfonso al TN vespre dient que “la policia no pot fer filtracions” i encara recordo quan, des de l’Oficina Antifrau, van filtrar que investigaven el president de la Caixa, Isidre Fainé. Però amb tanta mala sort que van haver d'arxivar-ho tres setmanes després: no hi havia res. Tant se val, el mal ja estava fet.

Jo no faig periodisme econòmic, però es veia d’una hora lluny que era una vendetta del llavors president de Sacyr Vallerhemoso, Luis del Rivero, pel seu enfrontament amb Repsol. Del Rivero, en realitat, havia estat destituït mesos abans del càrrrec. Tampoc sé si pensar malament però dos anys després de la filtració l’esmentat Carles Quílez va fitxar pel diari digital que havia donat la notícia. L'agost del 2015 ell -i el director que l'havia fitxat- es va incorporar a un altre mitjà.

El problema de l’Oficina Antifrau és que fa d’intermediari: quan tenen un presumpte cas de corrupció se’n van a fiscalia. Però per això anem directament a fiscalia i ens estalviem la seu de quatre plantes que té al carrer Ribes de Barcelona, a tocar de l’Arc del Triomf; la cinquantena de persones en plantilla -cinc alts càrrecs i tres assessors-; i els més de cinc milions de pressupost.

Podríem dedicar-los a potenciar directament la fiscalia anti-corrupció, millorar el funcionament de la justícia o simplement comprar armilles pels Mossos, que falta els hi fa. Però, clar la primera norma de la burocràcia és fer veure que el teu xiringuito és imprescindible. Entre fer de director de l’Oficina Antifrau a 8.000 euros al mes i tornar a fer de jutge -dit amb tot el respecte per Daniel de Alfonso, els col·legues de tribunals que el van tractar diuen que era un bon jutge- no hi ha color.

Encara recordo que el 2012 es van gastar 12.000 euros per encarregar una enquesta al CEO -amb Gabriel Colomé de director- sobre “La corrupció a Catalunya”, que era una manera subtil de justificar la seva pròpia existència: si hi ha corrupció ha d’haver-hi un organisme disposat a combatre-la, oi?. Llàstima que els hi sortia que el 46,5% dels enquestats no tenia npi de l’Oficina Antifrau.

En una altra ocasió vaig anar a un seminari sobre "Compromís ètic i lluita contra la corrupció" que havien organitzat a la UPC. Convidaven periodistes a donar una sèrie de xerrades -a mi no, clar- i així, de pas, sortien als diaris. Als assistents els hi donaven després un certificat d’assistència que sempre queda bé per omplir el currículum.

Va ser aquell cop que el propi Daniel de Alfonso va fer unes declaracions, en ple debat sobre BCN World -llavors encara es deia Eurovegas-, en les que assegurarva que “era la millor inversió que hi pot haver ara al país” i que si s’hi blanquejava capital no era problema nostre, sinó del país d’origen. Tot per fer un favor a CiU perquè estava a la corda fluixa i, suposo, volia continuar al càrrec.

Recentment encara llegia en un diari d’àmbit estatal aquest tiular: “Malestar en Antifrau porque fiscalía archiva sus casos”. La culpa no és del periodista, perquè la primera font és la que orienta la informació, però imaginin la feblesa de la investigació si la fiscalia arxiva els seus casos.

El pitjor saben què és? Ferran Monegal va publicar un article fa uns dies a El Periódico en el que denunciava “distròfia” a TV3: els polítics se n’adonen del que fan a la cadena només quan arriben eleccions, però de fet ho fan sempre. Doncs amb l’Oficina Antifrau passa el mateix. Vostès pensen que els partits tot això que explico no ho saben?. Sí, per descomptat.

El problema és a veure qui és el valent que tanca -que és el que hagués de fer Artur Mas el 2010, entre d’altres coses- un organisme que es diu precisament Oficina Antifrau. Et podien tractar de corrupte. Però en el país del cas Palau o el cas Pujol, entre molts d'altres, han estat incapaços de detectar res. Si us plau, tanquem-la, ja.

 

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

 

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#13 pepe, andorra, 28/06/2016 - 14:13

Yo, al frente de la Oficina antifraude, podria a un mozo separata... ostias, sr. Rius, menudo trabajo encontrar a un solo mozo q sea separata.

#12 Carlos Gomez, Bcn, 25/06/2016 - 00:51

"Los Mossos d'Esquadra, condecoro el pasado 11 de abril a Daniel De Alfonso, el jefe de la Oficina Antifraude de Catalunya, a sugerencia del que fuera conseller de Justicia hasta enero, Germa Gordo.".

Publico.es 24-06-2016

#10 un, un poblet, 24/06/2016 - 12:55

A un article d'avui al diario "el confidencial" els mosos no surten ben parats sobre aquest tema.

#9 BEJOTA, BCN, 23/06/2016 - 15:49

Que n'es de dolentot el Ministre ! En canvi , a Catalunya ,el govern es dedica a trepitjar professors desafectes amb el trencament de l'Estat ,a subvencionar tots els mitjans per adoctranar contra Espanya; RES A DIR DE LES LLISTES NEGRES O MULTAR PER RETOLAR EN CASTELLÁ.

#8 Jordi BR, L'H, 23/06/2016 - 10:57

Estic flipant, en el seu article d'opinió no surt el nom de Fernández Díaz, ni el de De Alfonso ni un sol cop??????
Des de que Zapatero obviava la crisi, no havia llegit res tan fora de la realitat i de tan poca objectivitat.
Sr Rius, s'ha superat, enhorabona

#8.1 Pep, Barcelona, 23/06/2016 - 15:40

Totalment d'acord, ara sí que se li ha vist el llautó a Rius.

#8.2 La hora de los egoistas, Bcn, 23/06/2016 - 21:22

Para #8

y para #8.1:
Teneis los dos toda la razón del mundo, en el e-noticias de hoy y de ayer creo que son 10 o 11 noticias donde se habla de estos dos personajes con nombres y apellidos de un total de 13 o 14. Cuando uno tiene por referencia la TV3 o CATerribasRadio suelen pasar estas cosas.

#8.3 Jordi BR, L'H, 24/06/2016 - 11:35

#8.2

creo que si te fijas estoy hablando del artículo de opinión del Sr Rius. Respecto a las noticias, enseguida que surgió cualquier noticia ya se les fue quitando relevancia. Por cierto en TV3 se informó enseguida de la buena reacción de C's ante la noticia

#8.4 Pepe.., andorra, 24/06/2016 - 21:25

y pq habria q hablar si no quere? si toda la prensa separata tiene la consign de mas arriba de hacerlo, entonces entiendo pq el no lo hace en su articulo aunque en el resto de noticias se vea obligado, o no, a realizarlo. Y de las grabaciones no se desprende q hayan fabricado pruebas y casos.

#8.5 Jordi BR, L'H, 25/06/2016 - 00:30

Pepe o eres más ingenuo que Yola Berrocal o mientes como Fernández Díaz; y tu de ingenuo tienes lo que yo de melenudo.
El tema del alcalde Trias, flitrado 10 días después al Mundo sale en las cintas, p.ej, Rius debe nombrarlo pq se vende como independiente, pero es más sensacionalista q toda TV3