La Punteta · 20 de Gener de 2015. 10:39h.

JOAQUIM MARIA PERRAMON

Tsunami Suís

S'ha dit que la riquesa de Suïssa està basada en un sector bancari hermètic, molt competent i totalment cínic que permet que arribin tres dolls de diners: els dels dictadors i oligarques del Tercer Món, el de l'evasió fiscal en els països industrialitzats i el de la màfia.

A més, pel que fa a les fonts estables, cada cop que un país europeu té problemes, crisi o inseguretat política els capitals fugen cap a Suïssa massivament.

Els bancs suïssos maneguen uns 2,6 bilions de dòlars, un 30 per cent és suís, però la resta, el 70 %, cau del cel:  un 22 % il·legal de la Unió Europea, un 3 % legal de la Unió Europea i un 45 % legal o il·legal d'altres països.

Tanmateix, la Banca Suïssa és important però no és tota l'economia. El sector financer ve a representar un 11,6 % del PIB i dintre del sector financer, al sector bancari li correspon un 6,2 %. A Espanya és el 4,67%.

La industria és important en alimentació (Nestlé), química (Sica AG), farmacèutica (Novartis i Roche) i rellotges. Tenen importants infraestructures turístiques i una agricultura extraordinàriament protegida. I el més important de tot és que és un país extraordinàriament democràtic i seriós. Les estafes legals en pro de l'interès general i a cop de butlletí oficial, per exemple, allà són inimaginables. I això té un valor. La seriositat és un intangible que mai s'avalua però que té una rellevància econòmica evident. No solament dona confiança al sistema sinó que obliga a fer la feina ben feta.

I ara passa  que Suïssa acaba de provocar un tsunami financer. Resulta que amb la crisi grega i d'altres països van començar a entrar capitals a Suïssa, la qual cosa va provocar una pressió cap a la revaluació del franc Suís. Això era un problema perquè encaria les exportacions de manera que van decidir fixar un canvi entre el franc suís i l'euro. També haguessin pogut demanar a la casa de la moneda que imprimís francs i així pressionar a la baixa la cotització del franc, però són suïssos, són seriosos i això no ho fan. Tal mesura cab en la mentalitat dels països que es van arruïnant i acaben pontar-lis els capitals, no pas en la seva.

Després de tres anys, el problema ha sorgit perquè ara s'està devaluant l'euro respecte el dòlar i els suïssos han decidit desenganxar-se de l'euro. Deixant que fos el mercat el que marqués la cotització del franc, i el resultat és que el franc s'ha revaluat un 30 per cent respecte l'euro. La mesura ha afectat als propis suissos (Nestlé, Novartis, Swatch...) que han d'exportar més car, i a altres entitats financeres que s'havien fet unes expectatives molt diferents, ja que no comptaven amb aquesta revaluació. Ha quedat afectades el Deutche Bank, el Barcklays, i moltes altres. Un afectat és Alpari UK que no conec i que diuen que ha fet fallida. Em comenten que el seu nom surt en una samarreta d'un equip de primera futbol de la Lliga Anglesa, però jo solament segueixo el Barça, i amb prou feines. Pobres estalviadors afeccionats al futbol si han confiat en l'entitat per la samarreta!

Ara bé, el problema suís és profund. Cap altre país té tants grans accionistes,  financers i  inversors concentrats en tant poques mans. Els actius dels 100 ciutadans suïssos més rics s’han multiplicat gairebé per cinc en els últims 25 anys i la riquesa s'ha tornat tan concentrada a Suïssa que competeix amb la riquesa dels prínceps medievals. I Això posa en perill el model de capitalisme popular que prometia tants beneficis al petit empresari com el que treballa a les altes finances; era l'anomenat model 'Rolex' de l'Estat de Benestar.

En aquests moments, a Suïssa hi ha un debat i una proposta de referèndum per a augmentar l'impost de successions però jo tinc la impressió de que el que més necessita Suïssa és un 'bit coin', una moneda electrònica virtual basada en la seva seriositat però desvinculada de l'economia productiva de les vaques i els rellotges i deixar el franc en pau.

Als fabricants de rellotges els va molt bé disposar de tot el crèdit del món però també és un inconvenient molt gran haver d'exportar a preus molt elevats simplement pel fet tenir una moneda-refugi. I el ciutadà suís que s'ha protegit de l'enemic exterior es pot veure foragitat pels nous prínceps financers a l'interior que poden comprar el país sencer quan vulgui.


Joaquim Perramon

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 narcisa, jo també voldria ser 1vaca suissa, jajjs, 24/01/2015 - 14:26

permeti'm intervenir: Suïssa és de 2 a 3 cops més car que Ecscaña (i CAT ), però una caixera de supermercat cobra aquí 800 euros i allà 4.000 francs suissos... i la revaluació del franc els afavoreix encara mes, perquè els seus productes d'exportació (rellotges, p.e.) com més cars, més es venen.