La Punteta · 26 de Març de 2015. 11:32h.

RUBÈN NOVOA

Analista

Tunísia i la intel·ligència occidental

El dia dels sagnants atemptats duts a terme per una franquícia del Daesh al Museu del Bardo de Tunis —on van ser assassinats dos catalans que estaven celebrant els seus 50 anys de casats— vaig tenir accés a un document (1) de la comunitat d'intel·ligència espanyola on s'alertava d'un possible augment del terrorisme d'arrel gihadista a Tunísia un cop il·legalitzada l'organització Ansar Al-Sharia. Aquest document —que és públic— és obra d'un investigador de l'Instituto de Seguridad Global (ISG) —de qui en conec el seu director, Chema Gil, i cal dir que el seu treball mereix tot el meu respecte i confiança— i va ser publicat ni més ni menys que 5 dies abans de l'atemptat(!) per un «think tank» del Ministerio de Defensa espanyol: l'Instituto Español de Estudios Estratégicos.

Sobta que amb aquest informe d'intel·ligència exterior sobre la taula, el ministre Margallo i els serveis consulars del Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación no emetessin cap alerta de viatge a Tunis, ciutat en la qual, a més d'haver-hi molts interessos econòmics catalans també s'hi fan un munt d'escales de creuers amb base al Port de Barcelona. Per si aquesta amenaça verificada pels teus propis serveis d'informació no fos suficient, el dia abans de l'atemptat, i segons va informar el portal MFS (2), les forces antiterroristes tunisianes van escapçar una cèl·lula gihadista disposada a cometre atemptats en un suburbi de la zona septentrional de Tunis, incrementant-se substancialment el nivell d'alerta terrorista per una possible resposta dels gihadistes.

Des de l'11 de setembre de 2001 s'ha acusat les agències d'intel·ligència occidentals de fer aigües i no estar suficientment preparades per respondre amb eficàcia a aquest fenomen terrorista. La contractista d'intel·ligència ULTRASCAN HUMINT en parla succintament en un article (3) del passat 2012. També el gran públic ha tingut accés a aquesta informació perquè aquestes mancances s'han vist reflexades a la gran pantalla en pel·lícules i sèries de televisió com «Homeland» o «La noche más oscura».

Potser ja toca, en veient tot el què ha passat fa tot just una setmana a Tunísia, descarregar la pressió sobre aquestes agències, que pel què sembla, comencen a entendre i emetre anàlisis d'intel·ligència molt acurats i precisos sobre la situació per començar a projectar aquesta pressió sobre els «decision makers», això és, sobre els nostres governants, que com ara Margallo, són incapaços de prendre cap decisió tenint davant informació que impera a fer quelcom per protegir els teus ciutadans.

I tot això —com molt sàviament em va voler fer recordar un bon amic meu policia que disposa de formació militar a cossos especials— ha d'anar també de bracet amb la responsabilitat unipersonal de cadascú. En paraules d'aquest amic «si et documentes mínimament, saps que a certs països no hi has d'anar, i que has de canviar el teu viatge per anar a un resort amb «all included» a República Dominicana però ja». Ho secundo completament i més quan no és res que no faci ja el Rei emèrit d'Espanya: l'anar de gresca al Carib.

Estigueu atents tots, doncs, estimats lectors.

 

Rubèn Novoa i Arranz(1) http://www.ieee.es/Galerias/fichero/docs_opinion/2015/DIEEEO27-2015_TerrorismoYihadista_Tunez_SergioAltuna.pdf

(2) https://twitter.com/MFS001/status/578197681140531200

(3) http://ultrascan-agi.com/public_html/html/Ultrascan_Humint_from_inside_Crisis_in_Western_Intelligence_Agencies_-Alert.html

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#1 Núria, Vallès, 26/03/2015 - 13:41

"Intel.ligència occidental" és un oxímoron com unes torres bessones. Només cal constatar com aquests "gihadistes" son els hereus d'aquells "muhaidins" que el gran creador de la "intel.ligencia occidental", Ronald Regan, va qualificar durants anys i panys com a "lluitadors per la llibertat".

#1.1 Perot lo lladre, Cartagena d'Índies, 30/03/2015 - 11:45

Reagan creador de la intel·ligència occidental ???

#1.2 pepe, andorra capital jerusalen, 10/04/2015 - 14:23

Perot lo lladre, bonico, vuelve a robar Las Escaldas, que el clima de Cartagena no te esta sentando nada bien.

#1.3 pepe, andorra, 12/04/2015 - 00:13

pepetroll vuelvete a tu KZ con tus amigos de dell uniforme negro q el clima de mallorca no te sienta bien. Y pidele cita a martin borman q ya veras lo q te dice de tus comentarios.

#1.4 pepe, andorra, 12/04/2015 - 12:59

Martin Borman?... joder, pepetroll, q amigos judios mas raros q os hechais en las sinagogas de la BPA de Las Escaldas.