La Punteta · 6 de Setembre de 2014. 20:20h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

TV3, la seva

Un dia Mònica Terribas, llavors directora de TV3, i Pilar Rahola, aleshores tertuliana a Els Matins, van tenir una enganxada als passadissos de Sant Joan Despí. Per a la primera, TV3 havia d’estar al servei del país. Per a la segona, al servei del periodisme. S’ha acabat imposant la primera opció, clar. La nostra ha decidit posar tota la carn a la graella amb el procés sobiranista.

Per entendre el paper de la cadena en el procés cal repescar la tertúlia d'Els Matins del passat dilluns 1 de setembre. Vostès creuen que es pot començar temporada en una televisió pública amb dos paios tan propers a Convergència com Francesc-Marc Álvaro i Vicent Sanchis asseguts a la mateixa taula?

El problema és que a TV3 confonen sovint la pluralitat amb les quotes perquè aquell dia hi havia també Jordi Mercader -PSC o exPSC, ja no ho sé- i Esperanza García -PP-. L’únic que salvava la cara era el periodista Josep Maria Ureta, que almenys és quota professional.

Els masoques també poden recuperar el Telenotícies de dimecres, quan van obrir l’informatiu vespre amb els preparatius de la consulta. La vicepresidenta Ortega venia -i TV3 feia de corretja de transmissió- que està tot a punt. Però aquest país un dia pararà boig: dilluns assegurava que “ningú no pot demanar a cap govern que actuï al marge de la llei” i dos dies després anunciava l’arribada d’observadors internacionals.

Sí, ja sé que tenim totes les altres cadenes -públiques i privades- en contra del procés, però jo no vull que TV3 s’assembli a 13tv o a Intereconomía. Tampoc a Antena 3, Telecinco o la Sexta perquè a totes se’ls veu el llautó. Ni a TVE, sinó a la BBC. Jo només miro el porno, però em sembla que la BBC deu ser més escrupolosa amb el procés escocès -i té la seu a Londres- que TV3 amb el procés sobiranista.

La pròpia Mònica Terribas va fer una declaració d’intencions durant la presentació de la nova temporada de Catalunya Ràdio quan va afirmar que aquest any s’escriurà “una part important de la història d’aquest país” i que “hem de ser la veu que acompanyi el moment més decisiu de la nostra història”. Desperta, Catalunya. En pla almogàver. Roger de Flor en versió radiofònica.

Jo només sé que, al darrer EGM del mes de juny, els de RAC1 treien gairebé 200.000 oients a Catalunya Ràdio. D’acord, Jordi Basté també fa una ràdio sobiranista i és líder d’audiència, però pot fer el que vulgui mentre el conde no el faci fora: és privada. Catalunya Ràdio la paguem entre tots.

Com el director de TV3, Eugeni Sallent, que dijous passat, en la presentació de la nova temporada -a la qual per prudència vaig decidir no anar-hi: quan m’emprenyo sóc temible- va afirmar que “vivim un dels moments més transcendentals dels últims tres-cents anys i, des de TV3, ho ensenyarem per ser els ulls del món de la situació que viu el país.”

Els de TV3, en efecte, van embalats. El problema és que acabaran embafant l’audiència. L’altre dia vaig enxampar la meva dona veient Televisió Espanyola i els asseguro que és menys autocrítica que jo. I conec el cas d’algun convergent que, quan surt la consulta pel TN, ja fa zàping. Li estan regalant l’audiència a Josep Cuní.

L'esmentat TN vespre de dimecres passat, per exemple, es feia ressò del documental d’Isona Passola L’endemà. El documental està molt bé -a l’estrena en pla Hollywood hi van anar figures mundials com el diputat de la CUP David Fernàndez- però em sembla que no hi surt cap veu en contra de la independència. Com si tot Catalunya hi estigués a favor. 

I aquest diumenge emetran el Goodbye, Scotland per escalfar la Diada. No l’he vist, però m’hi jugo un pèsol que el missatge subliminal és que si els escocesos poden, nosaltres també. Finalment, dilluns estrenen la sèrie John Adams sobre la independència nord-americana. N'han vist el tràiler? Una veu en off diu: “En tota nació sempre hi ha algú que vol la llibertat”. Vostès ja m'entenen.

Una mica més i surt la cara d’Artur Mas en un segon pla. I que consti que jo sempre he dit que els americans van trencar amb la legalitat britànica i que nosaltres hauríem de fer el mateix. Al capdavall no els ha anat tan malament. Desconec, d'altra banda, si abans de l’Onze de Setembre programaran Braveheart.

Però, de moment, Hisenda els reclama 80 milions i després un any d’estira-i-arronsa sindical la nostra s’ha quedat amb 2.000 treballadors en plantilla. Com se n’assabentin a la Vall d’Hebron o Bellvitge hi haurà un motí de metges. L’ERO tenia unes condicions tan bones que quasi va haver-hi cops de colze per apuntar-s’hi. Al final, tots els acomiadats han estat voluntaris.

De debò necessitem una plantilla sobredimensionada en l'època de les noves tecnologies?. No, però el Govern de CiU ha afluixat perquè, en ple procés sobiranista, no volia merders. El comitè d’empresa ha fet el que ha fet sempre: pressionar com quan hi havia eleccions. Per aquesta via han aconseguit, de llarg, un dels millors convenis que hi ha hagut mai a Catalunya en matèria de mitjans de comunicació. CiU ha tornat a claudicar.

Per això, si finalment no hi ha consulta es generarà -ja ho he dit en altres ocasions- una frustració nacional que serà difícil de gestionar. Els mateixos que ara ensabonen i donen copets a l'esquena a l'Artur Mas se'l cruspiran. No en quedarà res. La culpa llavors serà també de la cúpula de la Corpo -Francesc Homs, Brauli Duart, Eugeni Sallent i Fèlix Riera, per aquest ordre- i dels respectius equips directius tant de TV3 com de Catalunya Ràdio.

A la llista de responsables hauríem d’afegir-hi una colla de presentadors -la tertúlia dels Matins, Lídia Heredia, és infumable- que han abaixat el cap. No sé si per interès professional o per conviccions personals. N'hi ha que es pensen que això és el Vietnam. Però el primer que cal mantenir en el periodisme es la distància.

És com els conductors del Divendres, Xavi Coral i Espartac Peran, que a aquest pas no podran presentar mai més un espai informatiu. Per credibilitat. És que ni el Trànsit. Quins dos grans presentadors hem perdut. Ara, deu ser per equilibrar les opcions ideològiques del programa, han fitxat la Terribas.

M’estalvio de parlar d’Ariadna Oltra perquè és una gran professional si no volgués imitar de vegades l’exdirectora de TV3. Ni tan sols m’he amoïnat d’esbrinar al dossier de temporada si el famós .Cat és manté en antena per fer una obra de caritat o ha caigut definitivament de la graella.

En fi, tard o d’hora CiU tornarà a perdre les eleccions. És llei de vida. Jo no sé si, tal com està tot, l’alternativa serà Esquerra, el PSC o Podemos. A aquest pas acabarem fent Albert Rivera de president de la Generalitat. Al cap i a la fi, a Euskadi van guanyar els socialistes dues legislatures després del Pla Ibarretxe. Això sí, amb la Llei de Partits -que va votar CiU- pel mig.

Però llavors el diputat de la federació nacionalista que estigui a la comissió de control de la CCMA no podrà queixar-se de la manca de neutralitat dels mitjans públics. Vist el que ha fet aquesta legislatura amb TV3 hauran perdut tota legitimitat moral per lamentar-se en el futur. La propera travessa del desert de CiU serà terrible. Comparat amb el calvari que estan passant ara els socialistes, això del PSC semblarà el paradís.

 

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

73 Comentaris

Publicitat
#52 Barcelona, Barcelona, 11/09/2014 - 02:32

El desprestigi de TV3 avança a passos de gegant entre els i català @ s. Tot pot ser que quan es vulgui reaccionar es trobi com Canal 9

#51 krones, Badalona, 10/09/2014 - 18:12

Desafortunat article, com pots posar TV3 a l'alçada de televisions com 13Tv? de llarg TV3 és la millor i la més plural de totes, es clar que també li posen molt fàcil

#50 krones, Badalona, 10/09/2014 - 18:06

Sr. Rius, vols fer un periodisme tan imparcial i diferent dels altres que inconscientment o conscientment-això només ho saps tú- t'estàs posicionant clarament a favor dels unionistes, és increïble que posis TV3 a l'alçada de televisions infames com la 13 per exemple.

#49 Toni, bcn, 09/09/2014 - 21:45

Visca TV3, sense cap mena de dubte, la tele més plural de l'estat.

#48 Jordi Romagosa, L'Hospitalet de Jerusalem, 09/09/2014 - 20:19

i Netanyahu s'emporta l'IVA per comprar drones.

#48.1 pepe, andorra, 10/09/2014 - 22:27

Si sirven para exterminar a los de hamas. A mi no me importa. Mejor en drones q en suiza o puerto rosario. Como esta hoy pepetroll.

#48.2 Casper, Bcn, 10/09/2014 - 23:38

pepe, machote, no seas tan descaradamente tan kapo de asesinos, a ver si vais a tener que darle la vuelta al juicio de Nuremberg.