La Punteta · 27 de Maig de 2015. 20:29h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

TV3, la tele del règim

L'actual equip directiu de la CCMA

Em sap greu dir-ho, però el primer que caldrà fer quan aquest país recuperi la intel·ligència serà fer fora un munt de gent de TV3. Per descomptat, l'actual equip directiu: Brauli Duart, Eugeni Sallent i Fèlix Riera. S’ho han guanyat a pols.

Probablement també tota la resta del comitè de direcció perquè, per accció o per omissió, també en són responsables. Voldria almenys deixar escrits per a la història els seus noms: Carles Manteca (Màrqueting); Andreu Martínez (Estratègia Corporativa) -crec que l’últim fitxatge de Brauli Duart-; Amadeu Gassó (Enginyeria), Teresa Farré (Recursos) i Ignasi Jaén (Serveis Jurídics). La resta dels membres de l’staff ho poden consultar aquí. També hi surt la colla del Consell de Govern i el Consell Assessor que, amb franquesa, a més de cobrar no sé què fan.

Després caldrà el cap d'informatius de TV3, el meu amic Jaume Peral, i el de Catalunya Ràdio, Francesc Cano, perquè també són càrrecs de confiança. El primer el van recuperar després d’haver passat set anys de travessa del desert amb el tripartit -ara no m’estranya- i el segon va fer una carrera fulgurant de redactor del Catalunya vespre a cap d’informatius. Només conec un cas similar, a mitjans dels 90, quan Anna Maria Bordas va passar de redactora municipal a directora de Ràdio 4 en un any amb el PP a la Moncloa. El passat mes d'abril crec que la van tornar a ascendir: ara a directora de programació de TVE.

Però el pitjor de tot són els professionals de la cadena. Amb quina credibilitat podran presentar informatius en el futur persones com Lídia Heredia, Ariadna Oltra, Xavi Coral, Ramon Pellicer -aquella entrevista a Palau no era una entrevista, era un publirreportatge-, Carles Prats o Agustí Esteve?. Alguns o algunes, per cert, eren quota progre a la cadena pública, però devien detectar el canvi en la direcció del vent. Que vagin amb compte que no torni a canviar. A la llista haurem d’incloure també Salvador Sala -i això que ha estat corresponsal a Washington-, per aquelles peces publicitàries sobre el procés: de l’agència tributària al futur exèrcit català.

Si no els volen fer fora que els enviïen a la videoteca, però rebaixant el sou ara que s'ha acabat el famós núvol. Als diaris de paper quan et volien defenestar t’enviaven al tancament o a l’arxiu. Ho dic per experiència. Però desconec amb precisió l’estructura interna de TV3.

Potser, de retruc, caldrà passar també per la secció d'esports. Un dia vaig passar pel twitter de Xavi Valls i vaig quedar esgarrifat del que es podia arribar a dir perquè un professional de TV3, a les xarxes socials, també representa TV3. A la secció d’esports, per cert, hi ha cinc caps de secció -futbol, poliesportiu, bàsquet, motor i nous formats- amb sous d’entre 71.000 i 80.000 euros.

Jo sóc del Barça, però no aniria malament posar un perico -que no fos anticulé- de redactor en cap per equilibrar una mica la cosa. Encara recordo aquell reportatge sobre les hienes del Madrid. El CAC no va obrir ni expedient informatiu, això sí després es va ficar amb aquell Informe Semanal de TVE que, certament, era una altra vergonya.

També, finalment, caldrà fer fora gairebé tots els tertulians del Divendres llevat de Manuel Cuyàs, que té criteri propi. El del dia del Wert -amb un duo entre Xavi Coral i Mònica Terribas- va ser memorable. Pel que fa a Els Matins, a sota de cada tertúlia hi haurien de posar quin partit l’envia perquè TV3 confon la pluralitat amb les quotes. Mentre que el 2324 el tanquem directament i recuperem La nit al dia. Mònica Terribas és sobiranista però almenys sabia fer entrevistes i a Catalunya Ràdio els hi treuríem un pes de sobre.

A mi tot plegat em va recordar un article de Francesc-Marc Álvaro -perdonin la penitència perquè darrerament el cito sovint- a La Vanguardia el passat 15 de maig en el que assegurava que era un “acte de guerra”.  Si és un acte de guerra, què fem? a les trinxeres? Per mi que no ha fet la mili perquè sabria el pa que s’hi dona. Juraria que el conde, que és grande de España, no el va llegir perquè si no li pica el crustó.

Aquí els únics que han estat a l’alçada són els del Sindicat de Periodistes que abans de la Diada del 2014 ja va advertir que s’havia traspassat tota “línia vermella” i que “com a professionals no podem enganyar els ciutadans donant-los propaganda enlloc d'informació”.

Però què hi diu el Col·legi de Periodistes? Res, clar, la degana treballa a Catalunya Ràdio. Potser que en comptes de portar el tema dels blocs electorals al Tribunal d’Estrasburg -el mateix que jutja la vulneració dels drets humans- s’ho facin mirar. Com volen suprimir els blocs electorals si estan fent propaganda en comptes de periodisme?-.

En fi, fa poc em deia fa poc un conegut crític de televisió que a la Corpo sobren, pel cap baix, unes mil persones. Perquè després de mesos de vagues la plantilla s’ha quedat en uns 2.500 treballadors. Tard o d’hora algú haurà de posar fil a l’agulla perque tothom sap que, financerament, és insostenible.

Si els treballadors de TV3 no es rebel·len ara els hi passarà com aquells empleats de Canal 9 als que els hi van dedicar un 30 Minuts. Tots sortien explicant, amb pèls i senyals, els disbarats que havia fet el PP. Però com que tenien feina callaven.

Catalunya necessita una televisió pública, però neutral i de qualitat. Que no ens vinguins aleshores amb la cantarella de la llibertat d’informació o d’expressió: han posat TV3 al servei no del país, ni tan sols del sobiranisme, sinó d’un partit en concret.

Ni Jordi Pujol en la seva època de majories absolutes s’havia atrevit a fer el que ha fet el conseller Homs amb Televisió de Catalunya. El que no saben és que acabaran cremant el procés. Ja s’ha vist en les darreres eleccions municipals. Juraria que l’audiència de Barcelona està fugint a altres cadenes o a internet. I si no que li preguntin a Xavier Trias.

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

44 Comentaris

Publicitat
#24 ciutadà, bcn, 09/08/2015 - 10:24

Alguns els molesta que s'informi en un mitja català ,d'allò que no s'informa als mitjans macro-subvencionats, i que son llepaculs de l'independentisme ( que son qui els subvenciona). Davant d'aquesta informació, la reacció es "ataquem a JuntspelSí" i històries vaja,vaja volen NODOS de JuntspelSí.

#23 joan, girona, 03/08/2015 - 00:50

Rius ,que per cert no he pogut veure la teva firma per enlloc.Em sembla de mol baixa categoria posar els noms de les persones que et voldries carregar.Molts d 'ells són autèntics professionals i pel que vaig amb molta més classe que tu

#22 Santi, Barcelona, 04/07/2015 - 18:28

Bravo!! Jo ja fa temps que no miro tv3. Quina decepció tot plegat.

#21 Ferdinand, L'Hospi, 31/05/2015 - 10:40

Coi Rius, com se't nota la rancúnia perquè no vas aconseguir col·locar-te!

#20 Barcelona, Barcelona, 31/05/2015 - 02:57

Boníssim article, molt valent, aclararidor i profundament democràtic i pro TV publica catalana plural, de qualitat i al servei de tots\es els\les ciutadans\es. Una altre TV3, al servei de totes i tots els catalanas, ha de ser possible.