La Punteta · 20 d'Agost de 2017. 10:58h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

TV3 o Al Jazeera?

Aquests dies TV3 semblava per moments Al Jazeera. Bàsicament transmetia la idea que Catalunya és terra d’acollida, que som supersolidaris i que, després de l’atemptat, no pateixin que tot continuarà igual. Fins i tot, al començament, parlaven d’atemptat però obviaven que era un atemptat gihadista. Al final no van tenir més remei que admetre-ho.

Durant totes les hores que han dedicat a la matança no han estat capaços de treure ningú en antena que sortís una mica de la línia oficial. És que ni els testimonis entrevistats. Ningú que recordés que, a Catalunya, hi ha més de 400.000 magrebins i que si només l’1% és susceptible de radicalitzar-se n'hi ha 4.000 capaços de baixar per les Rambles amb una furgoneta fent ziga-zagues.

O que compte també amb els imams- ho he dit sempre- o amb les més de 80 mesquites salafistes. I sobretot que el Govern ha mirat sempre cap a una altra banda. Encara recordo tres consellers -Homs, Munté i Jané- dient en roda de premsa a Palau que no se'ls podia "estigmatitzar"! Però en quin món viuen? Ara els enemics els tenim a casa.

A més, amb franquesa, semblava que només tenien d’experts el Jofre Montoto, la Lourdes Vidal, de l’Institut Europeu de la Mediterrània, o aquell altre catedràtic de relacions internacionals el nom del qual no recordo. Jofre Montoto és un expert en seguretat -jo ja el vaig entrevistar el 2013-, però l’han fet repetir a la nit i l’endemà al matí. I la representant de l’IEM dos cops el mateix dia. Han superat fins i tot el rècord de Francesc-Marc Álvaro, que va anar un divendres als Matins, es va queixar a la Lídia Heredia, i el van tornar a convidar dilluns en senyal de desgreuge. Però mira que fa mal efecte en una televisió pública.

El problema és que, com amb el procés, no es podia trencar el discurs oficial. Ni tan sols s'han preocupat de saber si al començament de les Rambles calien pilones o no. Sobretot si el Ministeri de l’Interior ho va recomanar. La seguretat cent per cent no existeix. I, després d’un atemptat, és molt fàcil dir que hauríem pogut fer això o allò. Però l'Ajuntament de Barcelona de seguida ha desviat la responsabilitat cap a l'altra banda de la Plaça Sant Jaume. I, sospitosament, a la Generalitat no han replicat.

Tant se val, tampoc és ara hora de retrets. Però només a les Rambles hi ha tretze víctimes mortals. Algú va prendre la decisió de no posar-ne en el convenciment que la Barcelona del no a la guerra era una ciutat segura? Quan hagi passat tot hauríem de fer un informe independent com el que van fer als Estats Units sobre l'atac a les Torres Bessones. Me l'he baixat fins i tot al mòbil. Cal saber què ha fallat i on hem fallat. Jo em presento voluntari.

Perquè els de TV3 han estat incapaços d’enviar un equip a Ripoll no per fer el seguiment estricte dels escorcolls policials, sinó per intentar esbrinar com és que un estudiant de l’Institut Abat Oliba, que treia bones notes, que parlava un català perfecte i que jugava a futbol amb altres nois de la localitat ha pogut convertir-se en un assassí en massa.

Quantes vegades he dit que calia un 30 Minuts sobre els problemes de convivència a Salt -ara que no es torni a enfadar l’alcalde: ahir ja em va dir que jo el problema és que jo només mirava Telecinco-, a ca n’Anglada, a Rocafonda, a Llefià, a Sant Roc. Però si Ripoll, bressol de Catalunya, s’ha convertit en un feu gihadista davant els nostres propis nassos! Encara no saben a TV3 -i al Govern- que tenim barris que són veritables guetos islàmics on fins i tot els Mossos tenen problemes per entrar-hi? No, res que trenqui la imatge de la Catalunya idíl·lica. Ara, això sí, després volen ser una estructura d’estat i que no ens retallin ni un pèl.

I les tertúlies? Les tertúlies han estat terribles. Només sortien happyflowers, alts càrrecs del Govern, militants d’Esquerra camuflats, el Pepe Antich i politòlegs que no han sortit mai del despatx. No deuen haver trepitjat ni el Raval. Fins i tot va sortir Carod com "historiador" perquè és nascut a Cambrils! Encara que, tot sigui dit, va ser l'únic que va aportar un detall interessant. Recordin que Mohamed Atta, el del 9-S, va passar per Salou. Jo he arribat a sentir que no calia “sobredimensionar l’aspecte religiós”. Però si els de Cambrils van morir cridant “Al·là és gran”. Ho va dir la mateixa TV3, de passada, en una crònica.

O que les bandes llatines també es radicalitzen. Home, sí, però no comparem. Aquests no baixen per les Rambles a tot drap fent esses. Com es pot relativitzar el terrorisme així des d’una televisió pública. Encara pitjor: com es pot frivolitzar d’aquesta manera amb quinze víctimes mortals? Tot plegat sense que el presentador de la tertúlia, Ramon Pellicer, ho talli de socarrel. I que consti que les bandes llatines, quan van sorgir a Catalunya, les vam registrar com a entitats culturals! Llavors, llavors s’hagués hagut d’actuar. Ara ja hem begut oli. Ara fem tard.

Mentre que Oriol Amorós anava dient que “Catalunya ha fet un esforç extraordinari d’integració” i que som un “model de convivència”. Collons, i tant, ho deu dir per l’imam de Ripoll que busquen els Mossos desesperadament. Aquest és un país que, com que ens l’agafem amb paper de fumar, Oriol Amorós no és Secretari d’Immigració com a la resta del món civilitzat sinó “d’Igualtat, Migracions i Ciutadania”. Immigració és una paraula tabú! I volem ser la Dinamarca del Sud! Allà no deixen entrar ningú sense papers ni volen tancar els CIE. Aquí el Govern està a favor dels papers per tothom! I el Síndic de Greuges també! Com que viu a l'Eixample i té segona residència a la Cerdanya no li afecta.

Clar que, imaginin com era la tertúlia, que Oriol Amorós va haver de saltar dues vegades. Una politòloga deia que el que ha passat a Barcelona “passa a altres ciutats del món”. Es devia referir als bombardejos a Síria. Equiparava el terrorisme islamista amb bombardejar el Daeix! Tot i que, si no recordo malament, això també ho deia Jaume Asens, tot un tinent d'alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. El proper pas és dir que ells també estan en guerra. O que es legítima defensa.

En alguns casos van parlar abans d’islamofòbia que del terrorisme gihadista! La presumpta Islamofòbia és l'excusa oficial per no fer res.  Abans et deien racista o xenòfob, ara et diuen islamòfob. Mirin, ho tornaré a dir: jo sóc agnòstic, fins i tot anticlerical, no vaig passar de la primera comunió, em vaig casar pel civil i els meus fills no estan ni batejats.

Però suposo que tothom sap que aviat no quedarà un cristià viu en tot a Orient Mitjà. I això que van arribar 600 anys abans que els musulmans. Els van començar a escombrar, a aniquilar, just després de la Primavera Àrab. Aquella en la que, ingènuament, vam confiar tant. Per què, en canvi, ningú no parla de cristianofòbia? Ni tan sols Ada Colau Vicepresident Junqueras, vostè no és de missa?

No aquí ens podem ficar gratuïtament amb l'Església catòlica, però pobres de nosaltres que ens diguem res sobre l'Islam. Toni Albà, al Polònia, es disfressava de Papa Benet XVI. Si s'hagués disfressat de Mahoma haguessin volat els estudis de Sant Joan Despí. I les noies d'Arran, l'organització juvenil de la CUP, que se'n fotien de la Moreneta? O aquella altra de Podemos que es va despilotar en una capella? I les feministes que pinten esglésies? O la CUP, que vol exopropiar la catedral de Barcelona? Perquè tot això no ho fan en una mesquita? Amb el cristianisme es pot fer conyeta, amb l'Islam en diuen islamòfobia.

Però, per descomptat, tampoc podem caure en l'altra extrem ni prendre decisions en calent. Sobretot necessitem tots els musulmans que, sense miraments, han condemnat l’atemptat. Tampoc ens fem il·lusions. Segons TV3 només eren cent. Tots els comunicats de les entitats islàmiques evitaven escrupulosament esmentar la paraula gihadisme. I els assistens al minut de silenci a Plaça Catalunya no eren represenantants de "les comunitats islàmiques" com van informar al TN, sinó amb prou feines un grapat de persones a títol individual. Pakistanesos en aquest cas. I tot homes. Preguntin a les dones pakistaneses del Raval si les deixen sortir de casa.

Un dia vam cobrir un minut de silenci i hi havia més alts càrrecs que representants de la comunitat musulmana. I això que havien signat el manifest més d'un centenar d'entitats. Sense ells no podrem derrotar Estat Islàmic. Sobretot han de ser ells. Però han de saber també que aquí hi ha uns valors i que, el principal, és la divisió entre política i religió. Després venen els altres: la demoràcia parlamentària, la igualtat de sexes, el respecte al col·lectiu LGTBI. Només cal llegir l'Alcorà per saber que serà molt difícil la integració.  En resum: no ens hem d'adaptar nosaltres a ells, sinó ells a nosaltres. En això no podem cedir ni un mil·límetre.

Potser caldria obrir també un altre debat encara que després ex caps de premsa de la CUP et diguin xenòfob a twitter. Però els autors dels atemptats són fills de famílies magrebines que, m'hi jugo un pèsol, van arribar sense papers. Que hem empadronat a canvi de res -no deien drets i deures?- i els hi hem donat ensenyament i sanitat de franc. Segurament també ajuts socials. Què més havíem de fer? Posar-nos de genolls i pregar que no ens matin? Ara veuran si, com a Israel, començan a apunyalar gent pel carrer. Com la de Cambrils, apunyalada a la cara. O el pobre noi de Vilafranca.

En fi,  van acabar la tertúlia de TV3 presentada per Ramon Pellicer ficant-se amb el líder del PP català, Xavier García Albiol i amb Josep Anglada. Per moments vaig pensar que la culpa de l’atemptat era del PP o del regidor ultra de Vic. Amb aquests plantejaments només s’aconsegueix que pugi la ultradreta a tota Europa: 21% a Dinamarca, 16% a Noruega, 17% a Finlàndia -un apunyalament l’altre dia-, 37% a Polònia, 20% a Àustria, 18% a França, 12% a Anglaterra, 30% a Suissa, 12% a Suècia.

Països, per cert, amb democràcies molt més consolidades que la nostra. És una sort que, a Catalunya o la resta de l'Estat, no hi hagi cap opció parlamentària d'extrema dreta, però vist com està el mapa polític ja pot passar de tot. En comptes de donar lliçons de bon rotllo, més valdria que es preguntessin com és que les classes obreres i populars s’han passat a l’altra banda. Llevat els de la CUP, que són fills de famílies benestants. No he vist mai en una manifestació dels antisistema un simple obrer. La majoria són estudiants o professionals lliberals. Mentre que a França els antics votants del PC francès s'han passat a Marine Le Pen.

És com el debat sobre les imatges dures de l’atemptat. A e-notícies vam ser els primers en publicar-les. No es pensin, va ser una decisió difícil. Pero què havíem de fer? Amagar-les? Evitar el que ja corria per les xarxes socials? Per aquest procediment només aconseguirem que els lectors perdin definitivament la confiança en els mitjans i s’informin només per twitter o per facebook. L’endemà diaris com La Vanguardia o El Periódico -no es pensin: també els han criticat- van publicar igualment imatges dures. En efecte, era un atemptat gihadista, no una excursió a Port Aventura.

Però a TV3 anaven donant lliçons. Com els del CAC, que fa mesos que tenen el mandat caducat. Després parlen de democràcia de baixa qualitat. Nosaltres aquestes coses no les fem, deien. Fins que se’ls hi va colar la història de l'oncle d'un nen perdut de vuit anys i després van haver de demanar disculpes en directe. No: TV3 fa una cosa pitjor. Amagar les imatges de l’atemptat i després transmetre la idea d'una Catalunya idil·líca. No han parat d'insistir que hem recuperat la normalitat i que aquí no passa res. #NoTincPor, però després passaven unes imatges de la gent corrent el dia de l’atemptat fins a la Ronda Universitat, més d’un quilòmetre més enllà del lloc dels fets.

TV3 actua com una anestèsia social. L’única avantatge d’aquests dies és que almenys han deixat de donar la tabarra amb el procés. Però quan hagi passat tot i calgui fer retallades -tard o d'hora passarà- llavors que no es queixin. Junts pel Sí no governarà sempre. I a TV3 no manaran tampoc sempre els mateixos.

Publicitat
Publicitat

51 Comentaris

Publicitat
#40 Maria, Pineda de Mar, 29/08/2017 - 10:37

Ni soc super-solidària ni vull ser-ho, perquè corro el risc de que em prenguin el pèl, tal com bé dius amb el tema d'ajudes, papers, i altres prebendes que tenen quan arriben. Però no estaré mai d'acord en que es publiquin les imatges dels morts estesos a terra. Ni aquí ni en lloc. I si fosin la vostre mare-germà-avi-fill-tieta-etc....???

#39 constança, Barcelona, 24/08/2017 - 12:30

Sr Rius, encertadíssim
TV3 ja fa temps que és el NODO !!!!

#38 Tabarnia, Bcn, 22/08/2017 - 12:17

En un país normal la policía hubiera ido a hacer una visita al chalet okupado durante 6 meses, pero ya se sabe q en Cat los okupas tienen más derechos q los legítimos propietarios

#38.1 Legrain, Bcn, 23/08/2017 - 20:10

Bueno, es lo normal ¡¡¡¡
La poli mossos les protege de los dueños.Es eso de un estado garantista.
El dueño que se jod....El estado le obliga pero no le indemniza.
Si si¡¡¡ Que es la ley.
Ya¡¡

#37 gerard, barcelona, 21/08/2017 - 21:41

Felicitats per l'article !!

CLAR I CATALÀ !!

#36 Jordi BR, L'H, 21/08/2017 - 13:47

Sr Rius, trobo a faltar una rectificació per part seva i una crítica al ministre respecte a la intervenció de Rufian al Congrés on li deia miserable, per haver negat una nova dotació de 500 mossos i NO REUNIR LA JUNTA de SEGURETAT. Resulta que Rufián , un cop més tenia raó, i el ministre resulta ser un miserable; peò vostè es selectiu a l'hem

#36.1 Andrónico, Madrid, 23/08/2017 - 20:41

En un tema tan delicado también son responsables de que cada conseller de Gobernació nombrado, se más ultrassur y fatxa que el anterior, en vez de alguien con otro perfil, mejor para el diálogo y el compromiso sincero. #Autocrítica
Y ojo que no defiendo al ministro cobarde que nos toca sufrfir.