La Punteta · 5 de Novembre de 2014. 14:10h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Un altre error del sobiranisme

El manifest que han signat avui dos-cents càrrecs electes de CiU, d’ERC i d’ICV-EUiA és un altre error del sobiranisme. Es poden denunciar moltes coses. Com ha fet, per exemple, la portaveu d’ICV-EUiA, Dolors Camats, que ha parlat de “conflicte polític", fins i tot d’”hostilitat” i “persecució”.

Però parlar d’“involució” significa gairebé recular fins el 23-F i allò va ser un intent de cop d’estat. Potser m’estic fent vell, però no sentia aquesta expressió des dels dies posteriors a aquella infausta nit.

El manifest és un document digne de la CUP, que ni tan sols ha assistit a l’acte. El que m’estranya és que l’hagin signat càrrecs d’Unió. Duran evita passar per aquests tràngols, però en canvi hi envia la tropa.

Perquè el text, en efecte, equipara les traves per celebrar la consulta amb “una involució política i democràtica”. “Aquesta involució -continua- avui s’expressa amb total claredat en els aspectes polítics, competencials, financers, socials, culturals i lingüístics”.

Fins ara només l’esquerra -amb Podemos al capdavant- havia començat a qüestionar el règim parlamentari. Un dia, per exemple, vaig sentir Ada Colau per la ràdio dient que si el Congrés no aprovava la iniciativa legislativa de la PAH sobre la dació en pagament allò no era democràcia.

Però encara que haguessin recollit més d'1,4 milions de signatures al carrer, la democràcia funciona per majories parlamentàries. I, ens agradi o no, el PP té majoria absoluta al Congrés. El que s’ha de fer no és qüestionar el sistema, sinó fer tot el possible perquè el PP surti derrotat o, com a mínim, perdi la majoria absoluta. L’alternança és la base de tot.

A mi, com es poden imaginar, tampoc no m’agrada l’actual sistema de partits -amb un allau de casos de corrupció- però m’estalviaré prou de dir que això no és democràcia perquè la no-democràcia era el franquisme. I jo, que tinc ja una certa edat, encara me’n recordo del dictador.

Però també és un altre error perquè confirma que -malgrat els esforços de tota la colla del Diplocat- estem sols. Si a quatre dies del 9N hem de recórrer a l’ONU, el Parlament Europeu, la Comissió Europea, el Consell d’Europa i l’OSCE (Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa) l'hem feta bona. Només hi falta l'OTAN.

Em temo que tot plegat confirma no només que no tenim el suport dels EUA, d'Angela Merkel o del Vaticà -els tres poders claus en tot procés d'independència-, sinó tampoc de cap dels 28 estats membres de la UE. És que ni Malta o Xipre, que hi van ingressar el 2004.

Tampoc altres països que podrien veure amb bons ulls la nostra causa perquè també va ser la seva com les repúbliques bàltiques o Eslovènia. Res, tornem a estar sols com el 1714. La història es repeteix. No aprenem ni dels errors.

 

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#18 Joan, bcxn, 06/11/2014 - 11:52

El fet que vostè opini així Sr. Rius, és la prova del cotó de què, les forces polítiques catalanes, han obrat correctament signant aquest manifest, i que la involució democràtica que denúncien, efectivament, existeix.

#17 pau bores, Barcelona, 06/11/2014 - 10:45

No és el tot cert, sí que hi han recolzaments internacionals al procés. Tenim dos partits d'ultra dreta i racistes com el Vlams Belang i la Lliga Nord italiana que recolzen la independència de Catalunya.
En fi, com es diu sovint, no hi ha pitjor cec que el que no vol veure.....

#16 Salvador, Barcelona, 06/11/2014 - 09:00

Benvolgut Xavier, i llavors... que sugereixes? o quina alternativa millor hi ha?

#16.1 Espartero, bcn, 06/11/2014 - 10:05

Dejar de respirar? jajajajajaja

Sois como niños.

#16.2 zenaida, Barcelona, 06/11/2014 - 10:43

Fer les coses ben fetes!!!
Negociar durant...tot el temps q calgui...fins canviar la Constitució si cal!!!
No ve d'unys ni de deu anys!!!

#15 zenaida, Barcelona, 06/11/2014 - 08:21

Totalmente de acuerdo Sr.Rius !!!
Parece mentira q los responsables de los partidos y el Govern ...hagan el ridículo... como lo están haciendo!!!
Q habremos hecho los catalanes para tener q soportar esto?
Llevan 2 años sin gobernar!!!

#14 Edu, Bcn, 06/11/2014 - 01:26

Gràcies, Sr. Rius. Es vostè una gota de seny en un mar d'idiòcia.