La Punteta · 10 d'Octubre de 2016. 10:27h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Un bon tio a Palau

Estan tan desesperats per trobar una sortida al procés que el president de la Generalitat ha anat aquest dilluns al Foro Nueva Economía de Madrid per implorar un referèndum pactat. A veure si així podem sortir de l’atzucac, girar full, mirar endavant.

De retruc s’entrevistarà amb Pablo Iglesias, el líder de l’única força política que ha accpetat parlar sobre la proposta. Però és el president que pica a la porta del dirigent de Podemos. No el dirigent de Podemos rebut en audiència a Palau com marca el protocol.

Pugidemont, en efecte, ha demanat una “solució política” i, de retruc, poder enterrar la causa judicial contra Mas, Ortega, Rigau, Homs i Forcedell. Ni tan sols ha esmentat la paraula “independència” en una hora i vint minuts d’acte. La conferència ha durat amb prou feines vint-i-cinc minuts. Set folis per escrit.

Ara ho hem reduït tot a un “anhelo de autogobierno”. Això ho hagués pogut dir Jordi Pujol fa 25 anys en una conferència al llavors Club Siglo XXI. I quan el moderador li ha demanat si desobeirien el Suprem o el Constitucional, Puigdemont ha fugit d’estudi.

S’ha limitat a dir que "no vamos a quedarnos quietos", però ni un mot de desafiament al TC o el Suprem. Al contrari, el president ha acabat apel·lant als “demòcrates espanyols” a veure si ens poden donar un cop de mà. L'única esperança, doncs, és el referèndum. La d'ell, Junqueras i fins i tot la CUP.

Quina diferència, per exemple, amb el que deia en una entrevista a Rac1 el passat 25 d’abril: "[D'aquí a 18 mesos] convocaré unes eleccions constituents, que donaran lloc a un Parlament constituent on els representants polítics tindran l'encàrrec d'elaborar una constitució catalana per a un estat independent."

Àdhuc ha augurat que el suport a la consulta “creixerà en els propers mesos” en al·lusió a Catalunya sí que es Pot. És la resurecció del dret a decidir. Però no ho tinc tan clar. En política no es pot vendre mai la pell de l’òs abans de caçar-lo.

I ha recodat que hi ha 83 diputats a favor del referèndum -en representació de 2.335.000 votants- enfront de 52 en contra (1.609.000). Quan Puigdemont fa sevir xifres em fa patir. Com al debat de política general que va voler rebatre el nombre de barracots a Albiol i només va servir per assabentar-nos que n’hi més de 1.000 a Catalunya.

Perquè 83 diputats és per sota de la reforma de l’Estatut, que van ser 90. Cada vegada que fem una bugada perdem un llençol. A més, els 2,3 milions de votants són els que van votar a la consulta del 9N. Tots: els que van votar a favor, en contra i els del mig. La base social no ha crescut malgrat la gran tasca de TV3.

Mirn, deixi’m fer una confessió personal: Sí, Jordi Pujol és un presumpte corrupte, però almenys tenia el país al cap i sabia on anàvem. Estava a anys llums d'aquesta classe política que ara ens dirigeix, inclòs malauradament l’actual president. No n’hi ha prou per ser un bon tio -això està fora de dubte- per ser president de la Generalitat. Cal alguna cosa més.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

 

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#11 Jordi BR, L'H, 10/10/2016 - 22:58

Sr Rius, molt malament amb les xifres, 2.3M són els votants indeendentistes els de Podem que son els favorables a fer un referéndum. Per cert 1.6M de vots unionistes sobre un cens de 5M no li semblen molt pocs? aquest és l'argument que fa servir vostè, però quan se li dona la volta, el desarma

#11.1 Saprissa, Sants, 11/10/2016 - 09:54

Jordi, no us il-lusioneu tant q amb la politica us endureu una gran decepció...consell d amic

#11.2 Xavier Rius, Martorell, 11/10/2016 - 10:00

No faci trampes: els que vam votar sí-sí pel 9N vam ser 1,8, quasi 1,9 milions de persones. Els 2,3 van ser els votants totals.

#11.3 PepetCabrejat, Bcn, 11/10/2016 - 10:03

A veure si ho entenc. Si 1,6 són molt pocs , quants són 2,3 (incloent com a 'indepes'als de CSQP) sobre un cens de 5? Majoria?
No sé on vas fer la EGB.

#11.4 Igants, Madrid, 11/10/2016 - 13:25

A eso se le llama invertir la carga de la prueba. Si quieres cambiar el status quo tendrás que aportar una mayoría que lo quiera hacer, no a la inversa..

Es lo que pedía JpS en el las elecciones 'plebiscitarias' , el problema es que no lo consiguió.

#11.5 Jordi BR, L'H, 11/10/2016 - 18:03

No us altereu i llegiu abans de respondre. Quan Puigdemont parla de 2.3M, parla de gent favorable al referéndum, i això es va veure a les plebiscitàries.
Veig que comentaris sobre 1.6M d'unionistes sobre el cens de 5M no n'hi ha. On és el trampós Sr Rius? Pepet si llegeixes a Rius ho entendràs

#10 Capit@n España, Un bon tio?? De que?, 10/10/2016 - 22:53

Un bon tio?? Puigdemont, quan era batlle de Girona va ser especialment dur amb les persones sense recursos: va multar la indigència, va tancar contenidors amb cadenats i va impedir ?juntament amb el PP? que el consistori donés suport a la ILP d?habitatge.

#9 jan, BCN, 10/10/2016 - 21:27

Jo això d bon tio ho puc entendre...però nomès ho fan veu-re q son bons tios, mentre's ho trinxan tot; fan lo q els hi rota; enxufan el seus amics; es gasten el nostres calers creant deficit i mes deficit...i a sobre ens divideixen per la meitat per una independéncia q ni ells es creuen.

#8 Galderic, Barcelona, 10/10/2016 - 21:10

Hi ha una escena genial a la pel-lícula recomanable Margin Call, on Kevin Spacey, tot parlant del seu fill, diu que és una bona persona, que és el millor que poden dir d'algú ".
Doncs això, les males persones que ens governen o ens han governat, no són garantia d'eficaços ni competents ni honestos

#7 No hi heu entès res, Madriz, 10/10/2016 - 21:06

Dir que Pujol era més inteligent que aquesta trepa d'ara no vol dir que hom comparteixi la seva trajectoria. Els polítics que actualment intenten tallar el bacallà a casa nostra no tenen ni el 10 per cent del cervell de Pujol, altra cosa és entrar en altres terrenys.