La Punteta · 19 de Setembre de 2017. 15:58h.

FRANCINA VILA

Regidora del Partit Demòcrata a l’Ajuntament de Barcelona

Un clavell vermell i un somriure

1967. Gibraltar va fer un referèndum per consultar a la ciutadania el seu status quo i si volien dependre de sobirania espanyola o britànica.

Resultats. La majoria dels gibraltarenys va decidir mantenir-se amb el seu status especial dins del Regne Unit.

Reacció espanyola. La reacció del règim franquista va ser molt virulenta, trencant les relacions amb el govern gibraltareny i dificultant i limitant durament la mobilitat i els desplaçaments cap al penyal. La frontera no s'obre de nou fins ben entrat el règim constitucional al Regne d'Espanya.

2002. El govern de Gibraltar convoca un nou referèndum sobre si aquest territori amb autogovern ha de tenir sobirania compartida o no entre Espanya i la Gran Bretanya.

Resultats. Una majoria aclaparadora diu "no" a la sobirania compartida, és a dir, a integrar-se al Regne d'Espanya.

Reacció espanyola. El govern considera que el referèndum ha estat il·legal i que és contrari a l'ordre jurídic internacional, concretament, contrari a les resolucions de les Nacions Unides.

2017. El Govern de la Generalitat de Catalunya convoca un referèndum per l'1 d'octubre del mateix any donant compliment al mandat que emana del Parlament de Catalunya i de les eleccions del 27 de setembre de 2015 que foren les més concorregudes en el Parlament des del 1980.

Reacció espanyola. Utilitzar la força de la justícia per impedir el referèndum i atemorir totes aquelles persones que tinguin algun tipus de vinculació amb la seva organització. Encausar càrrecs electes i perseguir els nostres representants escollits democràticament amb amenaces d'inhabilitació, d 'arruïnar-los econòmicament i posar-los a la presó. Vulnerar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels ciutadans, no respectant per exemple, la llibertat d'expressió i d'informació i de premsa.

Reacció catalana. Valentia per part del Govern de la Generalitat de Catalunya, amb el lideratge del President Puigdemont i un full de ruta marcat pel President Mas. Més de 700 alcaldes i alcaldesses compromesos amb els seus veïns i veïnes i el dret a decidir. Un poble armat amb ironia, tenacitat i civisme.

Els resultats. Els del referèndum encara no els coneixem. Però ja hem guanyat en dignitat i autoestima com a poble i hem mostrat al món que ens guanyarem la llibertat. Tenim un clavell vermell i un somriure.


Francina Vila i Valls
Regidora Grup Municipal Demòcrata
Ajuntament de Barcelona

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#11 josi, Barcelona, 24/09/2017 - 10:36

Bleda.

#10 Capit@n España, Els llanitos no tenen ni una gota de sang espanyola, 21/09/2017 - 16:47

Llegeigi una mica d'historia i sabra que quan Gibraltar va ser conquerit pels britànics els natius van ser expulsats i es va repoblar amb genovesos, maltesos i xipriotes. Alhora es va perdre Menorca (part dels "seus" Països Catalans) i es va tornar a recuperar gairebé desprès d'un segle per un intercanvi. Sort que no van expulsar als menorquins.

#9 pepe.----, andorra, 21/09/2017 - 16:22

lo de banalizar el franquismo comparandolo con lo q hay ahora, tiene varios adjetivos, miserable, manipulador, cinico, q cada uno eliga el q mas le guste. Estos de CIU se creen q ellos son los únicos listos y q los demás son idiotas. ¿Referndum de la diagonal q os pasasteis por el arco de triunfo? Menudos democratas. Dime de q presumes...........

#8 pepe.----, andorra, 21/09/2017 - 16:20

ya, el problema es q el sujeto de soberania en gibraltar no son los ingleses q llevaron alli para repoblar aquello, pq los habitantes originales fueron expulsados por los invasores ingleses, por cierto, con la colaboracion de los austracistas catalanes, asi q el ejemplo no sirve.

#7 La hora de los egoístas, Bcn, 21/09/2017 - 10:54

Bonitas palabras para la épica y para escribir las "batallita del abuelo", ¿ya sabe que el dinero es la más cobarde que hay en este mundo?.