La Punteta · 6 de Gener de 2011. 13:35h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Un Govern a mig gas

De moment, l'únic que ha donat la talla del nou Govern -a més del president- ha estat el nou conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ha admès que la sanitat ens costa molts calés i que només hi ha tresoreria només per a dos mesos.

Boi Ruiz s'ha mostrat en contra del copagament, ha visitat el primer nadó de l'any i ha donat la raó als hostalers en les seves crítiques a la Llei del Tabac. Deu ser el primer conseller de Salut que critica la Llei del Tabac.

Irene Rigau s'ha fet un embolic amb la Setmana Blanca. Encara que al programa electoral de CiU proposa la "substitució" de l'esmentada setmana -una de les poques coses bones que va fer el tripartit- aquestes coses s'haurien de fer, en tot cas, a partir de proper curs.

Personalment, crec que és un error suprimir-la i sobretot començar a fer canvis en una Llei d'Educació que CiU va pactar amb el PSC i amb ERC per a desesperació d'Iniciativa, que es va quedar al marge. Les lleis d'educació no s'haurien de canviar durant decennis.

De la Pilar Ferández Bozal només sabem que va presentar recursos contra les consultes sobiranistes i el que és pitjor: no sabem si Mas ho sabia quan la va escollir per al càrrec, Unó li ha marcat un gol en pròpia porta o se n'ha assabentat per la premsa.

A mi això de les consultes sempre m'ha semblat una flamarada, però recordo haver vist Felip Puig, Jordi Cuminal i el nou secretari general de Cultura, Xavier Solà, fent costat a la consulta sobiranista de Vic quan CiU estava a l'oposició. Eren, clar, altres temps. Però al Consell Executiu seu ara un conseller que hi donava suport i una consellera que hi presentava recursos en contra.

L'únic que m'ha quedat clar de Felip Puig és que, de moment, suprimirà el codi ètic dels Mossos i que Mas li ha aturat el nomenament de Xavier Crespo. Pel que fa a les càmeres, ja que les va ordenar instal·lar el conseller Saura més val que les deixi. Potser un dia les trobarà a faltar.

També ha congelat la supressió dels 80 km/h malgrat que CiU ho va posar sempre com un compromís a les eleccions. Hi estic d'acord que no s'ha de suprimir del tot, sinó flexibilitzar-ho, però llavors que no ho posin al programa electoral.

El nou Govern, doncs, ha començat a mig gas. Segurament en aquesta manca d'iniciativa hi té a veure diversos factors: la llarga travessa del desert, les festes de Nadal pel mig, l'herència del tripartit i el fitxatge d'independents que tot just aterren en política. Els consellers també necessiten temps per acabar d'enllestir els seus equips.

Però Mas hauria d'aprofitar els 100 dies de gràcia per prendre les decisions més doloroses -com fórmules de copagament a la sanitat- perquè després serà tard. Ara encara té l'opinió pública a favor, l'oposició en estat de xoc i els mitjans embadalits, sobretot TV3.

En la línia del que va dir el nou president al debat d'investidura, a la seva presa de possessió o al missatge de cap d'any: “no és hora de defugir responsabilitats, sinó d’entomar-les”. “És hora només de reclamar drets, sinó de complir deures”, va insistir. Som-hi, doncs.

També s'haurà d'esforçar de valent el nou director general de Comunicació del Govern, Jordi Cuminal, malgrat la seva joventut, per no emetre missatges contradictoris i, sobretot, per imposar la seva autoritat en matèria comunicativa per sobre fins i tot de consellers alguns dels quals no s'han endurit abans en la vida parlamentària ni coneixen en profunditat l'estranya relació entre mitjans i poder.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Ramon, barcelona-c, 07/01/2011 - 00:31

M'imagino que si no es vol trencar el motor per agafar la velocitat de creuer fa falta un cert temps . La setmana blanca en un país de sous de miseria i uns avis escanyats de feina a causa dels nets no sembla el mes adient. Sembla mes aviat papanatisme els nanos es dispersaran encara mes.

#2 Xavi, Reus, 06/01/2011 - 17:31

Em temo que certes decisions complicades es prendran després de les eleccions municipals. La possibilitat de guanyar en ciutats com Barcelona, Reus o Girona és rellevant per primer cop a CiU, i seguir amb l'aire de triomf pot ser útil.

#1 Indigeta, Cipsel.la, 06/01/2011 - 14:00

Sembla que la supresió de subvencions a la prensa va en serio. Sr. Rius, que el nou Govern fa poc més d'una setmana que s'ha constituït, i ara toca austeritat. No hi ha diners, el tripartit ha deixat la Generalitat ben escurada.