La Punteta · 9 de Setembre de 2014. 21:50h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Un imbècil a Palau

Jo crec, en efecte, que els Governs no poden desobeir els tribunals. Encara que sigui un òrgan polititzat com el Tribunal Constitucional. Al capdavall, el famós Consell de Garanties Estatutàries també ho està i, a casa nostra, ningú no es queixa.

Però la pregunta és: el Govern de CiU està disposat a tirar endavant la consulta sense el permís de l'Estat? Perquè, a mesura que s’acosta la data del 9N, són faves comptades. Ara ja no es pot fer volar coloms. Ara és o caixa o faixa.

I si no estan disposats a trencar amb la legalitat espanyola com és que han estat més de dos anys fent bullir l’olla?. Que no sabien que el PP té majoria absoluta la Congrés?. Que a la Moncloa hi ha Mariano Rajoy? Que difícilment Espanya acceptaria un referèndum d’autodeterminació?. Sí, ho sabien.

Llavors?. Amb la seva murrieria habitual Enric Millo ho ha expressat amb aquestes paraules: “com reaccionaran els milers de catalans quan s’adonin que els han enganyat?”. “No es pot enganyar la gent”, ha afegit el portaveu parlamentari del PPC en el faristol de cada dimarts.

Perquè, fa temps que ho dic, el difícil per Artur Mas serà gestionar la frustració nacional que hi haurà si finalment CiU es fa enrere. Dissabte, al Palau de Congressos de la Diagonal, el consell nacional extraordinari de CDC convocat per ratificar Josep Rull encara va acabar amb crits d’independència i una estelada a la platea. Allò semblava Esquerra.

Però només cal repassar la darrera roda de premsa del portaveu del Govern, Francesc Homs, per adonar-se’n que estan en un cul-de-sac. D’ençà de les vacances surt escortat per algun altre conseller -Pelegrí, Munté, Rigau- a veure si l'atenció mediàtica es reparteix. Però no hi ha manera. En aquesta ocasió hi ha hagut un parell d’intervencions memorables.

La primera quan un col·lega de Catalunya Ràdio li ha preguntat sobre la crida a la desobediència d’Oriol Junqueras. El conseller ha contestat com si la pregunta li hagués fet un periodista de la Cope: que eren "recursos literaris". I quan el company ha insistit sobre l’oferta d’Esquerra d’entrar al Govern a canvi de blindar la consulta, el conseller s’ha quedat descansat. Apuntin la frase per a la posteritat: “D’aquestes qüestions se'n parlarà on se n’hagi de parlar, es prendran les decisions i es comunicaran, si és el cas”. A mi el que m'ha agradat més ha estat el "si és el cas" final. L'haurien d'afegir a la Llei de Transparència ara que està tan de moda.

La segona quan aquest servidor li ha demanat si estan disposats a desobeir el Constitucional per fer la consulta. Darrerament, quan faig preguntes a Palau, em sento imbècil. Allò és Kafka: preguntes una cosa i responen una altra. M’estalvio més detalls perquè també poden veure el vídeo aquí. Però aquest cop el conseller Homs semblava més partidari del Tribunal Constitucional que el propi Santi Vila.

Que consti que, des d’un punt de vista estrictament governamental, Francesc Homs és de llarg el millor portaveu que he conegut. En tirar pilotes fora supera, amb escreix, Quim Nadal. Les seves compareixences s’hauran d’estudiar en el futur a les facultats de semiòtica. Però ja no hi ha cap dubte que el Govern s’ha ficat en un embolic del qual, sospito, no sap com sortir-ne. El globus és a punt de punxar-se.

 

 

Twitter

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

 

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#22 Toni, Organyà, 16/09/2014 - 10:09

Rius tens cua de palla o t'has tornat molt unionista de cop, o potser és que vas com una veleta.

#21 Xavi, Igualada, 11/09/2014 - 16:06

La gente no pensará que el govern les ha engañado (al menos los indepes ) , pensarán que es el gobierno español el que tiene la culpa de todo , el govern se ha encargado estos años de "entrenarlos" para eso

#19 Ericus, Bcn, 10/09/2014 - 21:16

Como dice el Sr. Rius, el globo está a punto de pincharse, o el choque del tren con el ibertrén también

#17 Francesc, Manresa, 10/09/2014 - 20:43

El periodista cregut,
El Sr. Rius és creu més llest que els altres i es veu en cor d'insultat el govern escollit pels catalans.
Pensar que Catalunya pot ser independent sense trencar la legaliat espanyola mitjançant la desobediència cívica massiva és ésser un autèntic ximplet.

#16 Josep, Torelló, 10/09/2014 - 20:12

Segurament el titol és veritat.

#16.1 narcisa, molt bééééé l'estulticies, 10/09/2014 - 20:51

sí, em recorda a aquells mercenaris de la legión que diuen avui soparem costelles de cabra i acaben disparant-se al peu, jajjs.