La Punteta · 12 de Juny de 2017. 20:56h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Un inconsistent a Palau

 

Em sap greu dir-ho, però Puigdemont no dóna la talla com a president de la Generalitat. Ho dic amb el màxim respecte institucional possible. I ho lamento porquè fa anys que el conec encara que no ens hem tractat gaire. Però les coses com són. I ja és hora que algú ho digui.

Bàsicament és un bon tio. Condició que ningú no li discuteix. Ni tan sols els seus adversaris. Però no n’hi ha prou amb això per ser president de la Generalitat. Pujol va passar per la presó durant el franquisme, Maragall va ser l'ànima dels Jocs Olímpics, Montilla fou ministre d’Indústria, Mas va picar pedra a l’oposició durant set anys.

I Puigdemont què ha fet? Res, Mas el va posar a dit. Sí, és veritat: era també alcalde. Però no és el mateix ser batlle de Girona a les acaballes del nadalisme que ser-ho de Cornellà, posem per cas, després de la dictadura. Els problemes socials, econòmics i urbanístics no són els mateixos. L’expresident Montilla em va explicar un dia que la ciutat estava en fallida.

Ja em perdonaran, però és com si haguessin posat de president un altre gironí il·lustre, el també periodista Lluís Falgàs, de TVE. O, encara pitjor, a mi mateix. Al cap i a la fí els dos ens hem dedicat al periodisme com el president. Fins i tot som de la mateixa generació: en Lluís és del 57, Puigdemont del 62 i servidor del 63. El meu col·lega té un plus perquè, com deia, és de Girona. Jo sóc de can Fanga. Nom amb el qual som coneguts els barcelonins més enllà del peatge de Granollers.

Bé hi ha una diferència fonamental: tots els projectes digitals que va posar en marxa Carles Puigdemont van ser amb calers públics. Així qualsevol. L’ACN, per exemple, va ser una iniciativa de les tres diputacions governades llavors por CiU (Girona, Tarragona i Lleid) per contrarrestar la socialista ComRàdio.

Ben mirat, encara hi ha una altra de diferència: Puigdemont no va deixar mai de ser de Convergència malgrat exercir de periodista. Hi ha una anècdota molt divertida el dia que el llavors president Pujol va visitar la redacció d’El Punt, aleshores un diari progre: ell va ser l’únic que es va aixecar per saludar-lo. Pujol no hagués imaginat mai que aquell xicot que li encaixava la mà arribaria a president.

La culpa, en tot cas, tampoc és seva. Mas el va triar perquè pensava que seria un parèntesi i que ell podria tornar per la porta gran. Una mica com Marta Pascal. Però per ser president de la Generalitat cal -a més d’un partit, estratègia i tàctica, sentit del tempo i un equip al darrera- tenir una idea de país al cap: lideratge.

Aquí la cosa grinyola. Falta fusta. Saben per què en realitat no vol anar al Congrés? Perquè se’l menjarien. No es el mateix una conferència a Brussel·les o a Madrid davant un públic entregat i sense preguntes que un debat parlamentari. Amb perdó, però és així. El que passa és que aquí tenim la premsa que tenim i ningú diu res.

Vostès creuen també que és normal fer conferències a tres? O entrevistes a TV3 a dos? Quasi a tres comptant Vicent Sanchis, que marcava la pauta. Ni Pujol ni Maragall ni Montilla ni Mas ho haguessin acceptat mai. Es situar el president al mateix nivell que el vicepresident o fins o tot un conseller. Jo crec que al seu partit deuen patir i tot. Perquè ja sé que no es presenta, però Junqueras l’eclipsa. I llavors per votar la còpia més val votar l'original.

Van veure l’entrevista de diumenge?. Quan Sanchis posava alguna pregunta un pèl difícil, Oriol Junqueras li treia les castanyes del foc. Per això, Puigdemont fuig de la premsa com de la pesta malgrat la seva condició professional. No he vist mai un periodista tan poruc amb els companys. Traspua inseguretat.

screensnapz020.jpg

 

Crec que, a Palau, només ha comparegut un cop: per fer balanç dels cent dies. Acabava d’arribar. Mas compareixia per fer balanç, per marcar el full de ruta, per explicar les retallades. I, per descomptat, no és el mateix una roda de premsa amb tots els mitjans al davant que una entrevista amiga amb Terribas, Sanchis o qualsevol altre col·lega de la Corpo.

Puigdemont també s’hauria de moderar en l’ús de twitter un cop arribat a president. El fa servir com si fos un hooligan de Junts pel Sí. Com aquell cop que va retreure a Ciutadans el mal resulat a les eleccions basques. Segur que li recordaran a la propera. O aquell altre que recomanava l'article d'un company i dia "recomanable. Jo encara diria més: recomanable!". En pla capità Haddock. Home, no fotem.

Fa poc retuitejava una notícia d’un vaixell de guerra espanyol que, pel sembla, s’ha espatllat a Austràlia. Com volen dir: Espanya és un desastre. Aquí no s'espatlla mai res. Encara recordo el dia que, amb Santi Vila de conseller, viatgers del Metro van haver de sortir a peu d'un túnel. O un altre sobre els kurds. Després d’haver volgut ser successivament Lituània, Quebec o Escòcia ara volem ser el Kurdistan.

Les notes de premsa que arriben de Presidència generalment no diuen res. Costa molt trobar un titular. Són frases genèriques de l’estil “alçarem col·lectivament aquest país”, “serem les persones les que decidirem”, “sumar esforços públics i privats”. Diumenge passat va visitar una empresa i va assegurar que ”el mapa d'empreses centenàries com La Selva (el nom de la companyia) dibuixa a la perfecció com és la Catalunya d'avui”. D'acord: I això què vol dir?

Potser el problema de debò és que un altre president hagués agafat el bou per les banyes: Mireu, no podem fer la independència amb menys de la meitat del cens electoral (el 47% de Junts pel Sí la CUP el 27-S). Ho va dir aquella nit Antonio Baños i més recentment el propi Artur Mas.

Tot el que no sigui acceptar els fets és embolicar la troca. Per això tampoc descarto que Puigdemont faci una atzagaiada final. Al cap i a la fi, l’han posat l’ANC i Òmnium. No voldrà passar a la història com un covard o un traïdor. El que problema és que, faci el que faci, ho fa en nom de tots. Aquest és el quid de la qüestió. Si ell s'equivoca, Catalunya va al darrera.

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#23 manuel, Barcelona (España), 17/06/2017 - 12:07

Joer hemos pasado de bon tío a inconsistente sin solución de continuidad, no han pasado ni dos días y el Sr. Puigdemont ha mutado de tal forma que parece imposible. En qué quedamos es un bon o un inconsistente.

#22 Mark, bcn, 14/06/2017 - 09:55

Discrepo esta vez Rius,

Es un incendiario. Un incendiario con un cargo político como él, con las consecuencias que eso tiene, no puede ser considerado un buen tío. Es un diseminador de odio a todos los niveles, alguien como él debería estar impedido para estar en política.

#21 Daniel, La Bisbal, 14/06/2017 - 02:07

Xavier Rius {que tinc la sort de no saber qui ets), "transpues" enveja i ressentiment. Puigdemont dóna mil voltes als anteriors presidents. Si no ha volgut anar al congrés ha estat perquè no cal anar a explicar res a qui no et vol escoltar.Pel que fa el debat a tres i si es normal o no, és la teva opinió. Personalment em sembla molt bé.

#21.1 pepe.----, andorra, 14/06/2017 - 10:49

lo de la envidia y el resentimiento sera tu opinion, pq yo no lo veo por ningun sitio, claro q yo no soy separata, puigdemont no les da mil vueltas ni entrenando veinte años durante diez horas, en todo caso, es tu opinion, pero me parece q tus opiniones tienen mucho sesgo y no son obtjetivas. Hasta Montilla le da cien patadas como presi...

#21.2 Pepón, Bcn, 19/06/2017 - 09:22

"Puigdemont dóna mil voltes als anteriors presidents" jajajajajajajajajajajajajajaja jajajajajaja y jajajajajajajajaja

#20 Josep Vilanova Pi, Llers, 13/06/2017 - 18:07

Em sap greu dir-ho, però aquest article cau pel seu propi pes, no dona la talla i sembla que l’escrigui un bon tio unionista.
“Fa anys que el conec encara que no ens tractat gaire”. Home jo fa anys que conec la Jennifer López i tampoc l’he tractada gaire.

#20.1 Xavier Rius, Dublin, 13/06/2017 - 20:34

Vostè, a la Jennifer López, la coneix de la tele :)

#20.2 pepe.----, andorra, 14/06/2017 - 10:51

joer con los palmeros del precident, ya van dos, ¿Y q tienen q ver los irlandeses del norte llamados unionistas con lo q pasa en la region española de cataluña? Lo q se cae por su propio peso es la evidencia de q el señor josep vilanova pi es el alias de una persona q cobra de presidencia por defender a un malisimo presidente regional del tres al c

#19 Galba, Bcn, 13/06/2017 - 17:08

Ser un bon tio qualifica per anar al cel, no per governar un pais.