La Punteta · 23 de Febrer de 2017. 10:59h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Un país anestesiat

Portada de La Vanguardia del 22 de febrer

Un dels secrets de Napoleó és que era partidari de concentrar tota la força en un punt. Recentment he llegit les memòries de Guderian, l’home que es va empescar la blitzkrieg, i ell també era partidari de donar un bon cop en un lloc determinat. Ahir al Parlament va haver-hi perdigonades.

Em vaig quedar de pedra quan cap dels dirigents de l’oposició va exhibir la portada de La Vanguardia en la sessió de control al president. La que revelava la trobada secreta de Puigdemont amb Rajoy a la Moncloa el passat onze de gener.

És veritat que una sessió de control té unes regles molt estrictes, també en el temps.  I que s’han de lliurar les preguntes amb antelació. Però això no és excusa. Sovint s’ho fan venir bé per referir-se als darrers esdeveniments polítics. I tant Carles Puigdemont com Neus Munté havien negat els fets. Han quedat en evidència.

En canvi, ningú va fer sang. Només indirectes i al·lusions. Inés Arrimadas va dir que Puigdemont li recordava Rajoy. Iceta tampoc perquè és partidari del diàleg. Albiol va esquivar el tema perquè havia quedat desmentit. L’únic que va estar una mica a l’alçada va ser Lluís Rabell, de Catalunya sí que es Pot, que almenys va instar-los a no amagar-se.

I la CUP? Mireia Vehí va preferir preguntar sobre la vaga d’estibadors!. I això que la pregunta era sobre “la situació política i social”. Hagués pogut perfectament treure el tema. Al cap i a la fi ells són els primers enredats. Per això Anna Gabriel ha volgut rectificar avui el tret. Davant les càmeres és més fàcil.

Ningú no recorda Neus Munté negant els fets el dia abans? En roda de premsa de Govern. En un lloc tan solemne com el Palau de la Generalitat. Primer, una col·lega de TV3 va preguntar si hi havia hagut cap “contacte, trobada, via telefònica o el que sigui”. Després va insistir un company de l’agerncia Efe: “entenc que entre els senyors Rajoy i el senyor Puigdemont no hi ha hagut més trobades que les que han donat a conèixer públicament".

La consellera va reafirmar que “no han exisitit aquestes trobades”, que “ja ens agradaria" i que “esperem qeu posin dia i hora”. La meva àvia, que en pau descandi, deia que s’enganxa abans un mentider que un coix. Potser recordar que Richard Nixon va haver de dimitir no pel cas Watergate, sinó per haver mentit sobre el cas Watergate. Si va mentir és greu. Si no ho sabia és pitjor.

En fi, de vegades m’he preguntat com és que si el procés ha pogut arribar fins aquí si està agafat amb pinces. Molt senzill: per la feblesa dels mitjans, l’escassa credibilitat dels periodistas, la manca d’intel·lectuals. Però malaurdament hi ha també un altre factor: el nivell de la nostra classe política. La que està al govern i la que està a l’oposició. Ahir van desaprofitar una ocasió d’or per posar els punts damunts les is.

També, com ja he dit, pel paperot de la premsa. Ahir va ser e-notícies l’únic mitjà que va recordar sense embuts les paraules de Neus Munté. TV3 va tenir el valor de posar-lo en una peça en la que també sortia Puigdemont i Rajoy.

Però avui no hi veuran cap al·lusió a El Punt-Avui o a l’Ara. La Vanguardia també mira cap a una altra banda. Ahir van ser massa agosarats. Només a El Periódico diuen les coses pel seu nom. Al final serà veritat que qui paga, mana.

Molt criticar que Espanya és una democràcia de baixa qualitat. Però la primera condició per ser una democràcia de primera és tenir una premsa lliure i independent.

 

PD/ Si t'ha agradat aquest article potser t'agradarà aquest llibre:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

35 Comentaris

Publicitat
#13 HO HAN SABUT FER, Barcelona, 24/02/2017 - 12:41

Despres de 4 anys predicant cada dia, tots els dias
que tenim un ENEMIC
que vivim OCUPATS
que som unes VICTIMES ...

Com el corc dia rere dia es van creant, un "estat d'opinio"
missio cumplida ¡¡¡

Amb un PAIS ANESTESIAT
no hi haurà mai, marxa enrere

#12 JC, Barcelona, 24/02/2017 - 11:36

Cataluña es la Comunidad Autónoma del editorial único ideado por la prensa de papel subvencionada. Y cuidado con salirse del guión nacionalista, puedes ser económicamente penalizado.

#12.1 Jordi BR, L'H, 24/02/2017 - 19:55

Con todo el respeto JC, pero en la era de la información, hablar de editorial único me parece tan fuera de lugar. Sólo tienes que acercarte al quiosco y leer las portadas y verás que lo que dice Rius es una solemne tontería. No caigas en el error de darle la razón fácil. Subvenciones? Hasta este m

#12.2 pepe.----, andorra, 27/02/2017 - 13:49

a mi lo q me parece fuera de lugar es negar la evidencia de q toda la prensa escrita esta dirigida por un mismo estado mayor, pq en lo esencial, todos largan las mismas cosas y silencian los mismos hechos. Y cuando me acerco al quiosco, y leo las portadas, todas dicen lo mismo, SIEMPRE. Q se leer

#11 JUANICO, Barcelona, 23/02/2017 - 19:54

Lliure i independent vol dir informar sobre torhom que fa malifetes siguin indepes o unionistes, governants catalans o estatals, del PP i del PDCat, ...

A veure si prediquem amb l'exemple i no esbiaxem cap a una sola banda...

#11.1 pepe.----, andorra, 27/02/2017 - 13:50

y a quien le importa lo hagan los de irlanda del norte, si, esos son los unionistas, en España y en Cataluña lo q hay son españoles y espasñoles q apuñalan por la espalda a otros españoles.

#10 Galderic, Barcelona, 23/02/2017 - 18:53

En canvi al Regne d'Espanya, on " la justicia es igual para todos", Don Iñaki no haurà d'anar a la presó ni haurà de pagar fiança amb una condemna de 6 anys de presó.
La Princesa Anestèsia.

#10.1 Pepetcabrejat, Bcn, 24/02/2017 - 08:21

Presó preventiva mentre es resolt el recurs, quan la sentència sigui ferma la foto entrant a la presó no li treu ningú. No parlis a mitges que se't veu el llautó.

#10.2 pepe.----, andorra, 24/02/2017 - 12:11

es la tactica de la desviacion de toda la vida, lo mejor q saben hacer los separatas cuando los pillan es decir q los demas tambien lo hacen, cuando saben perfectamente q los errores de los demas no justifican los propios, pero tienen esa orden de hacerlo y en eso estan...

#10.3 Jordi BR, L'H, 24/02/2017 - 19:58

Pepet y Pepe, me parece denigrante que no seais capaces de admitir que la sentencia, especialmente de la infanta es de risa y una bofetada en toda regla a los que todavía creeis en la justicia española. Un poco de objetividad para variar!!! Lo vuestro sí que es adoctrinamiento en toda regla

#10.4 pepe.----, andorra, 27/02/2017 - 13:51

nadie dice lo contrario jordi, pero no es por eso q lo dice Galderico, el lo dice para desviar la atencion, y deberiais saber q los rollos de la retorica griega son muy viejos y todos los sabemos hacer. Primero desvio atencion y cuando me contestan otra cosa les digo q son denigrantes pq no lo dicen.

#10.5 pepe.----, andorra, 27/02/2017 - 13:53

y no es eso jordi, es mas, ni pujol ni urdangarin entraran en la carcel, pero justificar errores propios aduciendo los errores de los demas, eso, eso si me parece denigrante, ademas de ser una fea costumbre en los comentarios separatas.

#9 Pepón, Bcn, 23/02/2017 - 17:26

Pero esto hace tiempo que pasa. Es lo que llamaban el Oasis Catalán... una especie de omertá a la catalana. Y siendo un estado el control sobre los medios será aún más férreo. Puro régimen

#9.1 Jordi BR, L'H, 24/02/2017 - 20:00

HAbla de oasis uno de los defensores de la prensa española, la que lleva décadas tapando las tropelías de una familia real despilfarradora, golfa y encima ladrona.
No será que queréis tapar la boca a los pocos medios que incordian vuestro oasis???

#9.2 pepe.----, andorra, 27/02/2017 - 13:55

denigrante me parece el pretender justificar los errores propios con los errores de los demas. Y ya el pretender insinuar q la prensa en Cataluña no hacia la mismo q el resto, ya es deso.jonan.te...Eso si, lo mejor de la prensa de BCN es su increible labor de investigacion en Filesa, el caso pujol o el