La Punteta · 6 d'Agost de 2014. 14:31h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Un país malalt

Aquest país comença a estar malalt. Dimarts a la nit se’m va ocórrer preguntar-me a twitter per què Unió i Iniciativa estan a favor de la consulta si no estan a favor de la independència i uns quants sobiranistes em van deixar com un drap brut.

El Juanjo Pallarès ens tractava de “web fastigós”. El Josep Carré hi tornava amb la cantarella de l'e-brutícies -un dels insults que m'excita més- i que “una tifa només serveix per empastifar”. Deu tenir la casa plena de merda, doncs.

El Jordi de Blanes em proposava fer-me un dibuix, com als nens petits, per entendre la diferència entre dret a decidir i independència. I un tal Tallus m’aconsellava que esborrés la piulada “perquè és de vergonya aliena”. Encara me’n deixo un altre, del dia anterior, que em retreia tenir ”moral d’esclau”.

No els he afegit tots encara a la meva col·lecció d'insults perquè estic de vacances, però vull agrair que m'hagin permès augmentar-la. Qui insulta sempre queda retratat. El que no entenc és per què no es pot opinar sense insultar.

Fins i tot una col·lega periodista, piadosament, em va enviar un missatge directe dient “com t’agrada provocar”. Vaig haver de respondre-li que “no és provocar, és la pura veritat”.

Perquè, en efecte, és un veritat com una casa: els d’Unió han de fer un congrés extraordinari per decidir què votaran a la segona pregunta, que és la bona: “vol que aquest Estat sigui independent?. Però si estem al mes d’agost i la consulta és el 9 de novembre -queden menys de cent dies- a què esperen?.

Siguem francs: els d’UDC confien amb candeletes que no s’arribi a fer la consulta perquè si no hauran de passar pel tràngol de decidir què voten. De fet, han tornat a ressuscitar allò del confederalisme que, a Espanya, és encara pitjor que parlar del federalisme.

Perquè si no hi ha federalistes -l’últim era Santiago Carrillo i va morir el 2012-, encara és més difícil trobar confederalistes. El darrer confederalista conegut era Carrasco i Formiguera que, com se sap, va ser afusellat a Burgos el 1938.

El cas d’ICV encara és més curiós: faran una consulta interna per decidir què fan a la consulta com va tornar a explicar dilluns Dolors Camats al 324. Jo, cada cop que els pregunto a rodes de premsa de faristol què faran amb la segona pregunta, fugen d’estudi.

De vegades penso que els d’ICV s’han fet sobiranistes, bàsicament, per intentar esgarrapar vots al PSC, però el que han de fer és patir per Podemos, Guanyem Barcelona o la CUP, que no volen saber res d'ells.

Estic acostumat a rebre de totes bandes. Diumenge vaig penjar un article sobre Pujol i la premsa catalana i m’han deixat verd un munt de lectors, sobretot de la resta de l'Estat. "Decepcionante" és de les coses més suaus que em diuen.

Però el que més em dol és que m’insultin els meus. Anar contra el mainstream en aquest país és esgotador. De vegades m’envaeix una sensació de solitud professional.

Malauradament, el sobiranisme -o una part del sobiranisme- comença a tenir el mateix complex de superioritat moral que ha tingut l’esquerra. He criticat, i ho continuaré fent, aquest sobiranisme eixelebrat perquè no ens beneficia.

El problema és que, en realitat, hi ha menys independentistes dels que ens pensem. Ja ho va advertir Mas a la roda de premsa: “o tenim fortalesa psicològica, força de caràcter, o acabarem abaixant el cap”. Com que la compareixença va ser tan fluixa, va ser el més important que va dir.

Els únics independentistes de debò al Parlament són Esquerra i la CUP. Potser també algun de Convergència, però no tots. Si CiU fos realment independentista hagués plantejat una pregunta el 9 de novembre de: independència sí o independència, no. La resta són romanços.

En el fons, CiU ha fet servir la consulta per tapar les seves pròpies mancances com a Govern perquè anar contra Madrid sempre és més fàcil que prendre decisions, de vegades doloroses en temps de crisi. Des de Roosevelt les reformes s’han de fer als cent primers dies, no quan portes quatre anys.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

49 Comentaris

Publicitat
#35 mingo, bcn, 08/08/2014 - 20:20

Como estamos seguros que tú que haces dos bandos, no entregas las ips de los emails a ciu para que haga listas. Ya sabes que hasta los de Antifrau acaban allí. Porque no escribes sobre eso y tu compromiso a no hacerlo.
Esto tampoco lo publicarás pero lo leerás.

#34 migo, bcn, 08/08/2014 - 20:17

Si, Rius si, pero tu a los SEPARATISTAS los llamas Soberanistas y a los CONSTITUCIONALISTAS unionistas, i eso es hacer dos bandos en guerra. Tú eres uno de los que están creando un clima bélico. Haz un poco de autocrítican por el bien de todos. Vas de sensato pero no lo eres. A que tampoco publicas

#33 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 08/08/2014 - 00:38

Catalunya no comienza a estar enferma, hace tiempo que padece NACIONALISMO IDENTITARIO febril, que puede ser nefasto si no se aplica la medicina adecuada.Las causas del calentón estelado son el adoctrinamiento en mitos falsos y los pesebres.Hará falta una buena dosis de CIUDADANISMO RACIONALISTA.

#32 crepuscle, barcelona, 07/08/2014 - 21:37

'El problema és que, en realitat, hi ha menys independentistes dels que ens pensem.'

O sigui, que penses que hi ha menys independentistes dels que tu i algú més pensa?

#31 Criteri, Mollet, 07/08/2014 - 21:29

És més, no tan sols els ICV, Unió,, etc haurien de recolzar la consulta, sinó que són els únics interessats.Com que ES PERDERIA-PERDERÀ, això els salvaria el cul.

Els independent. hem de canviar "we want to vote per to be.
De com d'assolir-ho no tinc espai per explicar-ho,pero passa per concessions