La Punteta · 1 de Maig de 2015. 20:37h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Un país nou?

Un dia em vaig trobar un sobiranista de Vic a twitter que em va dir que Espanya era una “monarquia bananera”. Li vaig preguntar si Jordi Pujol era nascut a Burgos o a Valladolid i va emmudir de cop. No n’he tornat a saber res més fins ahir, que es va picar.

El procés, en efecte, ha generat una mena complex de superioritat: una de les raons per les quals volem la independència és que Espanya està podrida. Però deu n’hi do a Catalunya. Només cal veure el cas Innova, que afecta a quasi tots els partits. Al final serà veritat allò que deia Maragall que no hi ha un pam de net.

Sense oblidar que el partit al govern -el mateix que lidera el procés sobiranista- en deu dies d'aquell fatídic mes de juliol de l’any passat va veure dimitir el president fundador, l’esmentat Jordi Pujol, i el seu fill: el secretari general, Oriol Pujol. Encara sort que, com va dir després l'actual president de la Generalitat, era un "assumpte privat".

M’estalvio altres casos de presumpta corrupció que planegen sobre CiU com el cas Palau, el cas ITV, el cas Crespo o el citat cas Innova. A mi, el que més em va cridar l’atenció, va ser que la Fundació Catdem cobrés més de 600.000 euros a l’any de Fèlix Millet per fer, en teoria, concerts de música. No hi ha constància que n’haguessin fet mai cap.

Precisament, el dia que Convergència inaugurava el seu XVI congrés a Reus al megapalau de Congressos de Reus, crec que també construït per Innova, vaig quedar bocadabadat en descobrir, al costat, el nou Hospital de Sant Joan de Reus. Em vaig fer la mateixa pregunta que es va fer Josep Pla en veure els gratacels de Nova York: i això qui ho paga?.

D'entrada vaig pensar que aquell edifici de disseny de més de mig quilòmetre de llargada era la seu a Europa de la NASA, l’agència espacial nord-americana. L’altra opció era un altre Guggenheim, però no em sonava que n’hi hagués un altre a la Península Ibèrica a part del de Bilbao. Ni l'una ni l'altra.

Per què el tripartit va fer aquella inversió desmesurada? Perquè Reus era un territori electoralment disputat no només entre CiU i el tripartit, sinó també entre els membres del tripartit. Reus havia estat -de la mà d’Ernest Benach- el primer tripartit de Catalunya. Però el PSC i ERC també mantenien una competència aferrissada per inclinar la balança al seu favor.

Si fa no fa per la mateixa raó tenim un aeroport a Alguaire. Calia un aeroport a Lleida? Una ciutat connectada per autovia a una hora i mitja del Prat?. Probablement, tampoc. Però era un territori en disputa també no només entre CiU i l’esquerra, sinó entre el PSC i ERC. L’estrena va ser gloriosa: els membres del Govern van arribar en Airbus amb José Montilla al capdavant. No hi ha constància que des de llavors n’hagi aterrat cap més. I va ser el 2010. Al final, hem fet un aeroport a Lleida per portar turistes a Andorra.

Potser a Espanya tenen els aeroports de Castelló i Ciudad Real o milers de quilòmetres infrautilitzats d’AVE, entre d’altres disbarats. Però aquí també se n’han fet com el mencionat Aeroport d’Alguaire, el carril VAO o el telefèric d’Esparraguera. En canvi, tenim el Quart Cinturó pendent perquè, en aquest cas, es barallaven el PSC i Iniciativa.

Per això, no he entès mai aquells cartells grocs de la ANC que ens auguraven -a més de gelat de postres cada dia- un país lliure de corrupció en cas d'independència. Per lluitar contra la corrupció, el malbaratament o simplement el mal govern no cal esperar a ser independents. Ens hi podríem posar ara mateix.

 

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#15 Joel, Bcn, 08/05/2015 - 12:09

Les coses es poden mirar de moltes maneres.
Si Catalunya hagués sigut independent i sobirana, és a dir, que s'hagués governat amb lleis pròpies, no amb lleis espanyoles, hauria patit també aquesta corrupció sistèmica espanyola ?

#14 BEJOTA, BCN, 07/05/2015 - 18:37

E. EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentistes més"(=27 S).

#13 manel, vic, 03/05/2015 - 10:41

De corrupció n'hi haurà sempre, mani qui mani. És inherent al poder i a la política. Per això -perquè ho crec així- no puc esperar un "país millor". Si de cas serà governat pels 'nostres' lladres. És dir: com una Pujolàndia independent. La cobdícia no té remei. És un pecat capital.

#12 Comparto la idea, bcn, 02/05/2015 - 19:59

La lucha contra la corrupción ha de ser YA, no puede esperar . Es lo que mas degrada la democracia. Esperar que nuestra actual clase política nos traiga algo nuevo es de ilusos, Como en el caso Innova,está en las raíces de todos los partidos, es sístémica y exige una regeneración profunda

#12.1 rosa maria, calaf, 03/05/2015 - 10:44

La condició humana no té remei. Sempre hi haurà lladres i aprofitats, sobretot en la política. No esperis millores morals. És mal de la bèstia. Que no has llegit Pla (o directament Montaigne)? Sembla mentida que perdem el temps amb tantes utopies...

#11 Carlos Gomez, Bcn, 02/05/2015 - 13:47

Teresa Gomis(CiU) imputada per delictes societaris y contra la salut publica, falsetat documental, blanqueig de capitals i contra la Administracio Publica.
(Cas Innova).

I a Itaca nomes corruptes catalans.
La familia Pujol ja esta alla esperant.nos amb il.lusio i fent pais, com sempre.

#11.1 Espanyols vosaltres sou la delinqüència a CAT, Lleida, 02/05/2015 - 14:30

Carlos per cada català pressumptament corrupte hi ha 10.000 immigrants espanyols com tu amb més antecedents penals que laborals o universitaris.. A qui pretens enganyar? Vosaltres sou la delinqüència, la corrupció i la marginalitat a Catalunya,sou 4 quillos inadaptats carn de presó i fracàs escolar

#11.2 a, girona, 02/05/2015 - 22:07

#11.1


Aquest comentari sembla escritor pel MHP Jordi Pujol i Soley