La Punteta · 25 de Juliol de 2013. 13:34h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Un referèndum de costellada?

Ho dic ara que, segons Josep Rull, falta més d'un any per a la consulta: un referèndum d'autodeterminació és una cosa molt seriosa. No s'hi val fer una consulta-costellada, ni un foc de camp ni un aplec.

No s'hi val fer un referèndum en què, per guanyar, es rebaixi l'edat de vot dels 18 als 16 anys i es permeti també votar els immigrants. Cal respectar escrupolosament la legislació electoral si volem que la consulta tingui validesa, però sobretot tingui legitimitat. Especialment de cara a l'estranger.

Entre d'altres raons perquè el darrer que ho va intentar va ser Jordi Hereu amb el famós referèndum de la Diagonal: podien votar totes les persones empadronades a Barcelona més grans de 16 anys, inclosos immigrants, la qual cosa no li va evitar ni la derrota ni el ridícul.

Recordin aquella famosa foto del llavors alcalde pitjant el botó de l'ordinador amb cara de pomes agres perquè allò no rutllava. El referèndum de la Diagonal fou el principi de la fi de Jordi Hereu. Amb la col·laboració, per cert, de Jordi Portabella; que li va colar la consulta en un ple municipal.

Sí, ja sé que el Govern té el problema d'accés al cens electoral perquè està en mans de la junta electoral i, per tant, del poder judicial. Ja sé també que, a la història, només compten les victòries i que l'escriuen els vencedors. Però si hem de guanyar ho hem de fer no només de carrer, sinó també amb fair play.

Els que vam néixer quan Franco encara era viu i vam ser testimonis de les primeres eleccions generals -amb la façana de la Universitat de Barcelona empastifada de cartells electorals: quin goig feia aleshores- sabem que el dret a vot és sagrat. Espero que el Govern no el devaluï.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#18 Pep, Reus, 20/01/2014 - 12:34

En Xavier Rius es dls pocs que s´atreveixen a parlar clà i català sobre el tema immigració. Un tema ocult per la crisi, però amb unes xifres molt altes per una bona governança al País. Te tota la ´raó que un pas fonamental de Catalunya es faci amb totes les garanties possibles, si no ens lamentarem

#17 Albertomartinez@hotmail.com, Castelldefels - España, 19/01/2014 - 10:09

Los barceloneses españoles no iremos a votar.
Este tema es una cosa POR INDEPENDENTISTAS y PARA INDEPENDENTISTAS, promocionado en TV3 y otros medios INDEPENDENTISTAS, por lo tanto se movilizarán y votarán los INDEPENDENTISTAS. Los que nos sentimos españoles no iremos a votar, evidentemente.

#16 Lluís, BCN, 19/01/2014 - 01:44

Que votin també els simpatitzants del Barça d'arreu del món, siguin socis del Barça, o membres de penyes blaugrana, o simplement simpatitzants... inclosos els difunts... En tot el món, uns 100 millions...

#15 josep, bcn, 19/12/2013 - 17:34

que lleven las urnas y voten los niños en la guardería a partir de 4 años

#14 yomismo, Murcia, 27/07/2013 - 20:31

Rius, lo del referendo es puro trámite. Ya lo dijo Junqueras, independencia si o si. No cabe otra respuesta. Todo aquella respuesta que no sea esa no es válida. Se imagina usted el gobern deshaciendo todo lo que ha hecho, todos los que se han lanzado a la piscina desdiciendose?. yo no...

#14.1 Ramon, Girona, 28/07/2013 - 10:39

Ho farem be, Sr. De Múrcia. No es preocupi.

#14.2 Josep, Barcelona (España), 03/11/2013 - 23:52

Oi tant que ho farem bé: Utilitzarem les dades del cens sanitari de manera fraudulenta, el que provocarà que molts ciutadans denunciem a la Generalitat i als llocs on es pugui votar en la xarlotada per exigir una sanció exemplar. La de multes que us cauràn HA HA HA