La Punteta · 28 d'Agost de 2012. 19:26h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Un rescat és un rescat

Ara ho entenc tot: la polèmica sobre la presència del president de la Generalitat a la manifestació independentista de la Diada ha estat, en el fons, per tapar el rescat. Al capdavall va ser el propi Artur Mas que va donar peu a la seva eventual assistència quan, en una declaració solemne a Palau el passat dia 9, va dir allò de "farem el que calgui per aconseguir el pacte fiscal, és una reclamació del país sencer."

D'ença de llavors en el culebrot de l'estiu -els altres dos han estat el MNAC i el CONCA- hi han participat el conseller d'Interior, Felip Puig; el de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries -el més assenyat en aquest cas-; el portaveu del Govern, Francesc Homs; i finalment el d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí. Qui no té feina el gat pentina, que diuen.

Perquè un rescat és un rescat encara que, per al Govern, sigui "acollir-se al Fons de Liquiditat Autonòmic". Tant se val que sigui per un euro o per 5.023 milions, que és la quantitat finalment sol·licitada. L'Executiu ha sabut, durant tot el mes d'agost, que el primer que hauria de fer a la rentrée seria demanar el rescat.

I sí: Espanya ens roba, la crisi econòmica, el dèficit del tripartit, el pacte fiscal i tota la pesca, però quan has de prendre una mesura dràstica com aquesta dos anys després de guanyar unes eleccions és que també has fet alguna cosa malament. Al capdavall, CiU porta ja tres plans de retallades sense que hagin millorat els seus problemes de tresoreria: el dèficit del 2011 va ser del 3,72%. Mas ha perdut la iniciativa política.

Potser sí, doncs, que va ser prematur suprimir l'Impost de Successions -uns 400 milions- o subvencionar escoles de l'Opus -25 milions- encara que malauradament no vingui d'un milió. Però, sobretot, potser sí que s'hagués hagut d'aprimar l'Administració de la Generalitat més del que s'ha fet fins ara. A Catalunya, sobren xiringuitos.

Perquè, digui el que digui el portaveu del Govern, Francesc Homs, acudir al rescat implica condicions. Potser no pas "polítiques", però sí econòmiques i financeres. CiU ho sap amb precisió perquè va votar la Llei d'Estabilitat Pressupostària. Algú es pot imaginar que Madrid -o Brussel·les en el cas del rescat espanyol- deixa diners a canvi de res?

El reial decret 21/2012 estableix, en efecte, que l'Estat inspeccionarà els comptes de la Generalitat, sobretot pel que fa a pagaments i venciments, entre d'altes requisits. En quinze dies, a més, el Govern haurà de presentar al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro -aquell que actuava com un pirata- un quart pla de retallades.

De moment, el Govern de CiU -el Govern dels millors, que deien- passarà a la història per haver estat el primer d'ençà de la restauració de la Generalitat en llançar un SOS financer a Madrid. És la pèrdua més sensible d'autonomia des de l'endemà del 6 d'octubre. Un rescat és un rescat. Aquí i a la Xina.

 

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#15 Pablo, Bcn, 02/09/2012 - 11:19

Los nacionalistas esperan resolver las deudas de su ineptitud y corrupcion como siempre han hecho desde que llegó la Democracia: esperar a que PP o PSOE les necesiten para gobernar y transformar sus deudas en "pagos de derechos históricos" que logran en Madrid. La Historia se repite ..

#14 María Jesús, Barcelona, 30/08/2012 - 10:50

Cataluña necesita un rescate moral. El nacionalismo ha tardado 30 años en dilapidar la buena imagen que tenían los catalanes y Cataluña en el resto de España. De la idea del catalán trabajador, ahorrador y educado se ha pasado al malgasto, a vivir del cuenta y a no dar ni las gracias.

#13 Desmarets Quintó, Cat, 30/08/2012 - 10:42

De què serveixen els inútils consells comarcals o l'inútil cambra de comerç? Per què es retalla la sanitat mentre es mantenen a l'estranger "ambaixades" que ningú sap ben bé per a què serveixen?

#12 Pere Pagès, CATALONIA IS DIFERENT, 29/08/2012 - 23:03

Cataluña cuenta con 240.000 funcionarios. Para tomar perspectiva: Coca-Cola tiene 71.000 empleados, Apple 60.000 y Starbucks 37.000. Rius, aquí hi ha quelcom que no funciona,no??

#12.1 Xavier Rius, Barcelona, 30/08/2012 - 09:11

La primera empresa de Catalunya no pot ser la Generalitat

#12.2 Desmarets Quintó, Cat, 30/08/2012 - 11:34

Permete'm que discrepi, Rius. La primera empresa de Catalunya ha de ser de la Generalitat, és la sanitat pública que alguns neoliberals volen privatitzar furtivament. El discurset anti funció pública ha fet molt de mal. Per què no us poseu amb els bancs i els responsables veritables de la crisi?

#11 Romero, Barcelona, 29/08/2012 - 21:58

Los metropolitanos cada día estamos rescatando a la Cataluña profunda y ni a una copita de ratafía nos invitan, oye.