La Punteta · 17 de Juliol de 2013. 19:53h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Un sobiranista contra la immersió

Em sap molt greu dir-ho, però en això de la immersió estic d'acord amb el PPC i Ciutadans, que no vol dir necesàriament estar d'acord amb les respectives proposicions de llei que han presentat per modificar la Llei d'Educació. Una cosa és estar a favor de l'anglès i l'altra estar en contra del català.

Al capdavall, aquí els únics bilingües som els catalanoparlants perquè ni María José García Cuevas (PPC) ni Carlos Carrizosa (Ciutadans) han estat capaços de fer les seves intervencions en català. Carod va dir un dia que hauríem de despolitizar el català, però potser hauríem de despolititzar també el castellà.

A més, el conseller Mascarell que va afirmar dilluns passat -durant l'acte l’acte de commemoració dels 30 anys de la Llei de Normalització Lingüística- que "queda camí per recórrer". Hi estic d'acord: el català s'ha normalitzat gairebé a la premsa escrita -i sobretot a la digital- o la ràdio. Però encara és minoritari a la justícia o en televisió, on l'oferta en castellà a Catalunya és molt superior a l'oferta en català.

En tot cas, ja no perilla. Des del 1986 al 2012 hi ha hagut un creixement de més de 2 milions de persones que entenen el català; un augment de més de 2,6 milions que el saben parlar, i un de més de 3,4 milions persones que l’han après a escriure. Les xifres són també del conseller Mascarell.

Però hem d'adonar-nos també que el món ha canviat. El 1983, quan es va aprovar l'esmentada Llei de Normalització Lingüistica, no hi havia internet ni mòbils i el francès encara era predominant a les escoles. Si continuem amb la immersió sense fer canvis potser salvarem el català, però enfonsarem Catalunya perquè ara l'anglès és imprescindible.

És veritat que la consellera Rigau va presentar una iniciativa dimarts passat, però no deixa de ser un pedaç. Encara tenim un país on es doblen les pel·lícules a diferència de Xipre o Portugal. A 8tv ni tan sols es pot veure un film en versió original i al canal digital de Rac105 les lletres de les cançons haurien de sortir en pantalla. Caldria un autèntic pla de xoc per convertir tothom en angloparlant en vint anys.

En fi, no els emprenyo més perquè ja he defensat en altres ocasions -tinc vocació de predicar en el desert- que hem de deixar de fer el paperina amb l'anglès encara que això signifiqui modificar la immersió. Els països que avancen són els que saben adaptar-se als nous temps. I nosaltres estem perdent la tercera revolució industrial: la de les tecnologies. Així no sortirem de la crisi ni bojos.

I que consti que jo estic a favor de la consulta i votaria sí a la independència. Per si algú ho ha oblidat, fins i tot me'n vaig anar amb una estelada a Intereconomía. Però qüestionar la immersió trenta anys després de la seva posada en marxa no és un acte de traïció, sinó d'intel·ligència.

 

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#28 Pere, Lleida, 22/07/2013 - 23:46

Quan el llegeixo penso que encara queda vida intel·ligent en aquest país. La immersió és senzillament una aberració pedagògica única al món.

#27 Oriol2, BCN, 20/07/2013 - 17:45

No acabo d'entendre què vols dir. El problema de la immersió és entre el català i el castellà. Jo crec que tothom està d'acord que caldria millorar l'ensenyament de l'anglès (i de l'alemany, etc.). Per cert, el català sí que corre perill.

#26 Andorrà, Bcn, 20/07/2013 - 10:19

Absolutament d'acord.

#25 llebre, Zurich, 20/07/2013 - 00:12

Xavier Rius. De la teva opinió mén ric. Dedica't a la ramaderia o a les deixalleries, t'ho agrairem

#24 Keep calm, ., 19/07/2013 - 09:29

Quan no tinguem la pressió totalitzadora espanyola a sobre, amb serenitat, es podrà parlar de tot, també de la immersió.

#24.1 José García, Barcelona, 19/07/2013 - 21:59

Graaaaaacias Bwana!!!!!!!!!!