Publicitat
La Punteta · 14 de Febrer de 2017. 11:19h.

XAVIER DEULONDER

Una amputació terrible i dolorosa

En la sessió de clausura del 18è Congrés del PP, on ha sortit reelegit pel 95’65% dels vots —el 4’35% de vots negatius, en blanc o abstencions deuria ser-hi només perquè no fos dit—, Mariano Rajoy ha afirmat, d’una manera clara i rotunda, que la independència de Catalunya “seria una amputació terrible i dolorosa que no hi ha cap cirurgià que pugui salvar”; ens trobem, doncs, si més no en opinió seva, davant d’una qüestió molt més greu que la de l’enfonsament del Prestige que, com recordarem, només es tractava d’uns petits fils de plastilina. Doncs per una vegada, i sense que serveixi de precedent, estic d’acord amb Rajoy; després de la independència de Catalunya, Espanya perdrà tot el que n’obté mitjançant l’espoli fiscal i llavors caurà en una crisi financera força pitjor que la de Grècia, de la qual trigarà potser unes quantes dècades a recuperar-se; a més, després de Catalunya, les regions més dinàmiques d’Espanya són el País Valencià i les Illes, on, la independència de Catalunya hi podria tenir força repercussions; així doncs, qualsevol polític espanyol amb una mica de sentit comú s’hauria de dedicar no pas a especular amb una hipotètica expulsió de Catalunya de la Unió Europea, de l’euro i del sistema solar, ja posats, sinó a pensar com se’n podria sortir Espanya sense Catalunya; al capdavall, per alguna raó deurà ser que s’ha considerat inviable la concessió a Catalunya d’un règim de concert econòmic com el vigent al País Basc i Navarra, és a dir, permetre a Catalunya administrar tots els seus recursos i, després, negociar la quota que paga a Espanya. Per cert, segur que la hisenda espanyola pot garantir la continuïtat indefinida de l’actual sistema de pensions? Males llengües hi ha que ho posen en dubte.

L’avís de Rajoy que el referèndum d’autodeterminació de Catalunya no se celebrarà pas perquè el govern espanyol farà mans i mànigues per impedir-ho no ha estat cap sorpresa; ara bé, per a Espanya quin seria el mal menor, autoritzar el referèndum i acatar-ne els resultats o bé suprimir-lo per la força? Salta a la vista que aquesta pregunta no se la fan al PP, ni tampoc al PSOE o Ciutadans, on tampoc no es plantegen quines conseqüència podria tenir declarar l’estat d’excepció a Catalunya. L’únic diàleg possible amb el president Carles Puigdemont, ha proclamat Rajoy, és sobre finançament, inversions i infraestructures; queda clar, doncs, que més enllà del peix al cove de Jordi Pujol no es pot arribar; ja veiem, doncs, què ens ofereixen. Una altra cosa que Rajoy ha considerat necessari recordar ha estat que la Constitució només es modificaria si hi havia un acord similar al del 1978 entre totes les forces polítiques; si es tracta d’evocar la “modèlica transició”, podríem preguntar si, de nou, es demanaria l’opinió dels sectors militars que, ara fa quaranta anys, amenaçaven amb un cop de força si en determinats temes, com ara la sacrosanta unitat d’Espanya, es prenien decisions massa agosarades. Rajoy s’ha queixat que “els extremismes tenen una importància en les decisions de la Generalitat”; naturalment, per posar només un exemple entre molts, finançar la Fundación Francisco Franco no deu ser pas extremista, com tampoc no deu ser-ho moure brega amb Gibraltar. “No negociarem ni comerciarem amb la sobirania nacional”, perquè, hem d’entendre-ho, a diferència de la corrupció, de la independència del poder judicial o del malbaratament de diners públics, aquesta sí que és una qüestió sagrada. El reelegit màxim dirigent del PP ha recordat la memòria de Rita Barberà; evidentment, sense tenir en compte que l’ex-alcaldessa de València va ser una dirigent que el partit va decidir sacrificar per salvar una mica la seva credibilitat en tot l’afer de corrupció que l’afectava a València.

5 Comentaris

Publicitat
#5 la cancamusa victimista de siempre, Barcelona, 15/02/2017 - 20:17

el Prestige, en Francu, el volem butà, l'expoli fiscal... el potaje de siempre de Deulonder... he echado en falta Felipe V

#4 Bcn, Bcn, 14/02/2017 - 18:31

No li cau la cara de vergonya dient tantes bajenades en tant poc espai?

#3 PepetCabrejat, Bcn, 14/02/2017 - 16:59

Clar, Espanya sense Cat. s'en va al forat negre i en canvi Cat. sense Espanya seria la rehòstia pq ' yo lo valgo'. Vosté tb s' apunta ara al referèndum? Coi, que negre s'ho veuen això.

#2 botifler1914, Sinitaca, 14/02/2017 - 15:38

Nivelazo!!! una vez nos hayamos independizado por cojones, España caerá en un negro pozo que ríete del 98.
Pues mire usted, a mi no me importaría ver los tanques en la Diagonal, los soldados en Montjuich y la Guardia Civil en Sant Jaume.
Y Europa iba a aplaudir seguro!

#1 Juan García, Castelló de Farfanya, 14/02/2017 - 14:56

Aquest individu que escriu no ha calgut amputar-li res, ja venia defectuós de fàbrica. Inocular-li seny i amor seria positiu per ell i els que l'envolten.