La Punteta · 12 de Desembre de 2013. 17:46h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Una vergonya de pregunta

Versión en castellano más abajo

 

Tots els que es feien el valent on són ara? Què se n'ha fet de tots els que em deien botifler, traïdor, submarí de Ciutadans per fer autocrítica sobre el famós procés sobiranista?. Alguns, per cert, convenientment recollits aquí perquè n'he hagut de sentir de molt grosses. Fins i tot amenaces.

Perquè de debò algú s'imagina que es pot guanyar un referèndum amb dues preguntes?. El 9 de novembre del 2014, en efecte, caldrà respondre primer: "Vol que Catalunya esdevingui un Estat". I després: "vol que aquest Estat sigui independent?". La millor manera de dividir el vot. Això no és una consulta, és un autogol.

Ja ho deien dues persones tan allunyades ideològicament com Alfons López Tena o Jordi Cañas: Baviera, Mèxic D.F o Guanajauto també són estats. També els cinquanta estats americans. Al mateix Pedro J. Ramírez se li ha escapat el riure: "Lo de las dos preguntas va a ser el hazmerreir del orbe".

Francament, per això no calia tant d'enrenou. La pregunta havia de ser clara i directa, estil escocès: "Vol que Catalunya sigui un estat independent?". La foto de Palau és, de fet, la foto de deu dirigents que han respirat alleugerits. Una baixada de pantalons històrica.

Mas i CiU -per descomptat també Unió- perquè surten al pas del seu compromís. Esquerra perquè, abans dels Pressupostos, no fa caure el Govern. Iniciativa perquè no se sap si son federalistes o confederals, però independentistes segur que no. Fins i tot la CUP no ha estat a l'alçada en aquest cas. Una cosa és ensenyar una espardenya al Parlament i l'altra fer-se una foto a Palau.

De debò calien tres anys de fer bullir l'olla per una pregunta com aquesta?. Al propi Joan Herrera se li ha escapat que el futur estat pot ser "federal, confederal o independent”. I el seu col·lega d'EUiA, Joan Mena, vol "una república catalana lliure per federar-se". Per federar-se?. Tócate los cojones.

Si jo fos Mariano Rajoy autoritzava la consulta per veure com els catalans fem el ridícul una vegada més. Dues preguntes és com fer-se l'harakiri. I que l'ANC i Òmniu s'ho hagin empassat només confirma que van a toc de xiulet: la primera d'Esquerra, la segona del Govern. Mentre que tota la colla mediàtica de CiU -els Jordi Barbeta, Francesc Marc-Álvaro, Toni Aira, Marçal Sintes, etc ens intentaran vendre ara que és l'inici del famós viatge a Ítaca.

Tot plegat confirma que la consulta ha estat la manera de tapar la crisi i la seva pròpia incapacitat per governar. De tots: no només de CiU, també de tots els partits que es van apuntar -en teoria- al dret a decidir sense estar-ne convençuts. Ens han donat gat per llebre. Però el pitjor és que entre l'Estatut, la sentència i la consulta portem quinze anys perduts com a país.

 

Versión en castellano:

 

¿Todos los que se hacían el valiente donde están ahora? ¿Qué ha sido de todos los que me decían botifler, traidor, submarino de Ciutadans por hacer autocrítica sobre el famoso proceso soberanista?. Algunos insultos, por cierto, convenientemente recogidos aquí porque los he tenido que oír muy grandes. Incluso amenazas.

¿Porque de verdad alguien se imagina que se puede ganar un referéndum con dos preguntas?. El 9 de noviembre de 2014, en efecto, habrá que responder primero: "¿Quiere que Cataluña se convierta en un Estado?". Y luego: "¿Quiere que este Estado sea independiente?". La mejor manera de dividir el voto. Ésto no es una consulta, es un autogol.

Ya lo decían dos personas tan alejadas ideológicamente como Alfons López Tena o Jordi Cañas: Baviera, México DF o Guanajauto también son estados. También los cincuenta estados americanos. Al mismo Pedro J. Ramírez se le ha escapado la risa: "Lo de las dos preguntas va a ser el hazmerreir del orbe".

Francamente, para ésto no hacía falta tanto alboroto. La pregunta debía ser clara y directa, estilo escocés: "¿Quiere que Cataluña sea un estado independiente?". La foto de Palau es, de hecho, la foto de diez dirigentes que han respirado aliviados. Una bajada de pantalones histórica.

Mas y CiU- por supuesto también Unió- porque salen al paso de su compromiso. Esquerra porque, antes de los Presupuestos, no hace caer al Govern. Iniciativa porque no se sabe si son federalistas o confederales, pero independentistas seguro que no. Incluso la CUP no ha estado a la altura en este caso. Una cosa es enseñar una alpargata en el Parlament y la otra hacerse una foto en Palau.

¿De verdad eran necesarios tres años de alboroto para una pregunta como ésta?. Al propio Joan Herrera se le ha escapado que el futuro estado puede ser " federal , confederal o independiente". Y su colega de EUiA , Joan Mena, quiere "una república catalana libre para federarse". ¿Para federarse?. Tócate los cojones.

Si yo fuera Rajoy autorizaba la consulta para ver cómo los catalanes hacemos el ridículo una vez más. Dos preguntas es como hacerse el harakiri. Y que la ANC y Òmnium hayan tragado sólo confima que van a toque de silbato: la primera de ERC, la segunda del Govern. Mientras que la peña mediática de CiU -los Jordi Barbeta, Francesc- Marc Álvaro, Toni Aira, Marçal Sintes, etc- nos intentarán vender ahora que es el inicio del famoso viaje a Ítaca.

Todo ello confirma que la consulta ha sido la manera de tapar la crisis y su propia incapacidad para gobernar. De todos: no sólo de CiU, también de todos los partidos que se apuntaron -en teoría- el derecho a decidir sin estar convencidos. Nos han dado gato por liebre. Pero lo peor es que entre el Estatuto, la sentencia y la consulta llevamos quince años perdidos como país.


Més a:

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

63 Comentaris

Publicitat
#53 Gavarres, Girona, 14/12/2013 - 12:32

Sr rius, si us plau, menys victimisme. Crec que hauria de tornar a reflexionar sobre la situació i el procés abans d'escriure un article com aquest, que sembla una rabieta de jo ja ho havia dit. Lo important es que es vol fer la consulta. I hi ha l'oportunitat de votar el que es vulgui.

#52 Francesc, Barcelona, 14/12/2013 - 10:45

no soc independentista i votara SI/SI ja que no diu res de com ha de ser l´estat ni sobre el terms de la independencia (en relacio a Espanya o a que?)

#51 Barcelonesbcn25, Barcelona, 14/12/2013 - 00:59

Pero como independentista, que tengo que votar? SI/SI? o NO/SI como dice mi prima de Vic? mis amigos dicen que vote BLANCO/SI, pero mi abuela quiere votar BLANCO/BLANCO, quizas seria Mas claro votar NO/BLANCO? o aun mejor NO/NO? o como dice mi quiosquero BLANCO/NO? que voto? me entiendes??

#51.1 Rauric, Granollers, 14/12/2013 - 12:02

No pateixis. L'adoctrinament espanyolista sol portar a aquest estat de confusió.

Però comencem pel principi. Ja saps caminar? Primer avança un peu (tant és el dret com l'esquerre), i després, l'altre. No els moguis tots dos al mateix temps, perquè aleshores estaràs saltant, no pas caminant.

#51.2 Gavarres, Girona, 14/12/2013 - 12:36

Barcelonès,si aquest es el teu nivell i aquest es el teu problema, que deu ens agafi confessants si continuem dins Espanya. Evidentment oblidemnos que Espanya surti mai de la crisi.

#49 Pregunta clara?, Barcelona, 13/12/2013 - 16:22

A los que opinan que la pregunta es clara, que imaginen que votaran 100 personas con los siguientes resultados:
Preg 1: No 40 Sí 60
Preg 2: No 25 Sí 35

¿Qué opción es la que gana?

Y si los resultados son
Preg 1: No 35 Sí 65
Preg 2: No 28 Sí 37

¿Quién ha ganado?

#49.1 Oligopollio, BCN, 14/12/2013 - 07:42

Pues está claro, en el segundo los resultados son:
35 no
28 solo estado
37 independencia

No hay suficiente mayoría para proclamar independencia. Dónde ves el problema

#48 qvic, Barcelona, 13/12/2013 - 15:23

Rius potser s'hagués estimat més despenjar a UDC i ICV del procés i que només quedesin CDC, ERC i CUP. Però, ai las! ara la majoria per seguir endavant és aclaparadora i si l'estat espanyol segueix com fins ara, la independència és a prop. Malgrat li pesi al Rius.

#48.1 spanish, Madrid, 15/12/2013 - 07:54

otro come fuets madre mia anda lee algo de derecho internacional merñuzo donde vas a vender los fuets si sales de la UE